Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

O Tužiteljstvu

Poruke prethodnih glavnih tužitelja

 

Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

Prije svega želim da se zahvalim Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću na ukazanom povjerenju i mom izboru za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Ovom prilikom građanima Bosne i Hercegovine i pravosudnoj javnosti poručujem da ću dužnost koja mi je povjerena obavljati odgovorno, profesionalno i sukladno etičkim i pravosudnim standardima utemeljenim u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u svom radu u narednom razdoblju imat će značajne prioritete koji će se odnositi na povećanje broja optužnica, intenzivniji i efikasniji rad i kazneno gonjenje počinitelja vrlo ozbiljnih kaznenih djela. Naši prioriteti bit će i poboljšanje suradnje između svih agencija za sprovođenje zakona, kao i stvaranje potrebnih uvjeta za što efikasniji rad tužiteljstva.

Naši prioriteti u narednom razdoblju bit će slijedeći:

- RATNI ZLOČINI

Kada je riječ o radu Posebnog odjela za ratne zločine, prioriteti u radu na predmetima ratnih zločina bit će povećanje broja optužnica, kao i brže i efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, a istovremeno i aktivno sudjelovanje na implementaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
U Tužiteljstvu ćemo napraviti realnu procjenu kapaciteta i mogućnosti za efikasan rad i na taj način povećati broj procesuiranih predmeta godišnje.
U Tužiteljstvu smo uložili velike napore kada smo za oko 3 godine podigli optužnice protiv više od 100 osoba u predmetima koji su zahtijevali duge i iscrpne istrage.
Ponosni smo na činjenicu da smo početkom našeg rada na predmetima ratnih zločina podigli optužnice u predmetima u kojima su žrtve u BiH pravdu čekale i više od 15 godina.
Naš rad je usmjeren na to da počinitelji dobiju zasluženu kaznu, kao i da se žrtve ne osjećaju zaboravljenima.
Ovom prilikom želim javno reći da ćemo počinitelje kaznenih djela ratnih zločina kazneno goniti, gdje god da se nalaze ili skrivaju i da u tom našem poslu nećemo odustati.

- ORGANIZIRANI KRIMINAL

U oblasti organiziranog kriminala, prioritet Tužiteljstva BiH bit će rad na tzv. velikim predmetima u kojima su porezne utaje i pranja novca izvršeni u milionskim iznosima.
Nastavit će se aktivnosti na radu predmetа krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija, jer je to naša obveza u predstojećim europskim integracijama.
Također, očekuje se finalizacija optužnice u predmetu zlouporabe osobnih isprava iz projekta CIPS, koja predstavlja veliki uspjeh policije i pravosuđa na otkrivanju izuzetno ozbiljnih kaznenih djela koja zadiru u sigurnost osobnih podataka i osobnih isprava.
Odjel za organizirani kriminal intenzivno radi i na nekoliko predmeta u kojima nam je namjera da razotkrijemo i kazneno gonimo pripadnike nekoliko organiziranih kriminalnih grupa i zločinačkih organizacija, a za koje policijski i pravosudni organi imaju saznanja da već duže vrijeme djeluju u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine.
Tužiteljstvo će također svoj fokus usmjeriti i na otkrivanje i kazneno gonjenje sofisticiranih i modernih oblika kriminala koji se odnose na kompjuterske prijevare, zlouporabu elektronskih i bankovnih sustava, kao i kaznena djela koja se odnedavno pojavljuju i na našim prostorima a u kojima se kriminalci služe zlouporabama proizvoda visoke tehnologije, kao što su mobilna i internet komunikacija, GPS navigacioni uređaji itd.
Bosna i Hercegovina se, prema procjenama kriminalista, nalazi na području tzv. “Balkanske rute“ kojom se narkotička sredstva, oružje, ilegalni imigranti i različite robe krijumčare prema zemljama Zapadne Europe i zbog toga je potrebna značajna aktivnost kako tužiteljstava, tako i svih ostalih policijskih i sigurnosnih agencija na razotkrivanju i kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela koji često djeluju i u međunarodnim lancima, na području nekoliko zemalja.

- OPĆI KRIMINAL, MEĐUNARODNA SURADNJA I TERORIZAM

U svjetlu globalne prijetnje od terorističkih aktivnosti, ovo tužiteljstvo već je pokrenulo aktivnosti koje će voditi bržem i efikasnijem otkrivanju, kako opasnosti od terorizma, tako i razotkrivanju financijera terorizma i osoba i organizacija povezanih sa terorističkim djelovanjem.
Tužiteljstvo BiH intenzivno prati dešavanja na sigurnosnoj sceni u BiH, regionu i svijetu, i našim radom ćemo se truditi da i svaka potencijalna opasnost od postojanja terorističkih nakana bude otkrivena i strogo kažnjena.
U svom radu nastavljamo i borbu protiv oblika kriminala koje definiraju demokratski standardi, kao i uvjeti približavanja Bosne i Hercegovine europskim integracijama, kao što su zaštita autorskih prava i odredbi Zakona o industrijskom vlasništvu, te Zakona o ravnopravnosti spolova, a što su također kaznena djela u nadležnosti Tužiteljstva BiH.
I dalje ćemo nastaviti borbu protiv svih oblika kriminala koji ugrožava ekonomsko-monetarni sistem Bosne i Hercegovine, i borit ćemo se protiv krivotvorenja novca, poreznih i carinskih utaja, kao i raznih oblika krijumčarenja.
Također, ovom prilikom želim naglasiti da se u svom radu tužiteljstvo rukovodi profesionalnim i pravnim standardima i tužiteljstvo će, kao i do sada, ostati imuno na bilo kakve pokušaje političkog utjecaja ili pritisaka. Tužiteljstvo će kao i do sada isključivo raditi na temelju dokaza i važećih zakona.

Tužiteljstvo će i dalje nastaviti da ulaže napore na poboljšanju regionalne i međunarodne suradnje tužiteljstava i agencija za sprovođenje zakona. Zalagat ćemo se za bolju i efikasniju suradnju pravosuđa u regionu, kao i za rješavanje svih otvorenih pravnih pitanja i nedoumica.
Također, sprovodit ćemo aktivnosti usmjerene ka približavanju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine institucijama pravosuđa Europske unije, kao i asocijacijama kao što su EUROPOL i EUROJUST, a sve sa ciljem poboljšanja suradnje i približavanja Bosne i Hercegovine euro-atlantskim integracijama.
Želim da poručim građanima Bosne i Hercegovine da ćemo zajedničkim radom i naporima Tužiteljstva BiH i ostalih agencija za sprovođenje zakona nastojati Bosnu i Hercegovini učiniti sigurnijim okruženjem za život svih građana koji u njoj žive, a naročito naše djece i budućih generacija koje dolaze.

S poštovanjem

Milorad Barašin
Glavni tužitelj
_____________________________________________________________________________________________

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine počelo je sa radom u siječnju 2003. godine, kao tužiteljska institucija na državnoj razini. Tužiteljstvo je nadležno za kazneno procesuiranje počinitelja kaznenih djela koja su propisana Kaznenim zakonom BiH.
Tužiteljstvo BiH u svom radu procesuira počinitelje kaznenih djela ratnih zločina, organiziranog kriminala, gospodarskog i financijskog kriminala i korupcije, kao i osobe osumnjičene i optužene za terorizam, trgovinu ljudima, pranje novca, krijumčarenje i ostala kaznena djela propisana Kaznenim zakonom BiH.
Od svog utemeljenja, kada su u Tužiteljstvu radila svega 4 tužitelja, pa do danas, kada u Tužiteljstvu rade 33 domaća i međunarodna tužitelja, ova institucija procesuirala je više desetina predmeta i stotine osoba osumnjičenih i optuženih za najteža kaznena djela, a mnogi počinitelji osuđeni su na visoke kazne zatvora.
Misiju Tužiteljstva BiH vidimo kao stalnu borbu protiv najozbiljnijih oblika kriminala, a procesuiranje i kažnjavanje počinitelja kao pouku svima da zločini i nedjela ne mogu proći nekažnjeno.
U Tužiteljstvu BiH, ožujka 2005. godine, uspostavljen je Odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Ovaj odjel procesuira predmete ratnih zločina koji su započeti u Bosni i Hercegovini, ali i predmete i istrage koji su već ili će uskoro iz Haškog tužiteljstva biti proslijeđeni Tužiteljstvu BiH.
Također, u Tužiteljstvu postoji Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, kao i Odjel III, koji, između ostalog, procesuira kaznena djela terorizma, krijumčarenja, pranja novca itd.
U Tužiteljstvu rade domaći i međunarodni tužitelji i osoblje, a Tužiteljstvo BiH je također izradilo i strateški plan rada do 2009. godine, kada bi Tužiteljstvo BiH trebalo postati institucija u kojoj će raditi samo domaće osoblje.
Zbog sve većeg opsega predmeta u Tužiteljstvu BiH, strateški plan razvoja predviđa povećanje kapaciteta Tužiteljstva, kako bi se uspješno moglo odgovoriti na sve veći priliv predmeta.
Treba istaći i potporu koju Tužiteljstvo BiH od svog osnutka dobija od međunarodne zajednice, u vidu pomoći i angažmana međunarodnih tužitelja, kao i financijsku pomoć, bez koje dosadašnji rezultati ne bi mogli biti ostvareni.
Misija i zadatak Tužiteljstva BiH je procesuiranje najsloženijih oblika kriminala i kažnjavanje počinitelja, kako bi se bosanskohercegovačko društvo i država učinili što sigurnijim za život svih njenih građana.

S poštovanjem,

Marinko Jurčević
Prvi glavni tužitelj


Ispiši

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH 

Foto galerija

06. 2024.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
14.06.2024. - GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA VRŠITELJEM FUNKCIJE GLAVNOG TUŽITELJA JAVNOG TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE
13.06.2024. - U GACKU JE U TIJEKU EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOGA RATA
12.06.2024. - OSUMNJIČENI U AKCIJI KODNOG NAZIVA “ROLEX” PREDATI TUŽITELJSTVU BiH

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA