Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA AFGANISTANA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL POVEZAN SA NASILNIM KAZNENIM DJELIMA

04.04.2024. 10:57
Tijekom rada na predmetu “ISTOK-SWOT”,  policijski djelatnici SIPA-e su identificirali i lišili slobode osumnjičenog na području Istočnog Sarajeva. U ovom predmetu ranije je provedena operativna akcija i lišena su slobode dvojica osumnjičenih,  koji se već nalaze u pritvoru.    
  • PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA AFGANISTANA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL POVEZAN SA NASILNIM KAZNENIM DJELIMA

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

 

- DJAVAD DARWAN,  rođenog 2003. godine u Hundus, Afganistan, državljanina Afganistana.

 

Pritvor je predložen sukladno članku 132. stavak 1. točke a)  ZKP-a BiH, iz razloga opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin, te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH.

 

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija i institucija za provedbu zakona i tereti se da je kao član organizirane skupine pod nazivom “BWK”, u vremenskom razdoblju od sredine 2023. godine pa do početka 2024. godine, sudjelovao u organiziranju skupine za činjenje kaznenih djela krijumčarenja migranata na području Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, te su vršili nezakonit prihvat i krijumčarenje ilegalnih migranata koji bi dolazili u BiH, organizirajući njihov nezakoniti transport prema R Hrvatskoj i državama EU.

 

Također se sumnjiče da su vršili ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije u BiH i među migrantskom populacijom, kao i uporabom tjelesne sile i vatrenog oružja izvršili otmicu trojice stranih državljana, u blizini migrantskog kampa u Blažuju, koje su oteli, držali u prinudnom zatočenju u teškim vremenskim uvjetima, te im nanosili tjelesne i psihičke ozljede, povrjeđivali raznim predmetima, pa ih u takvom stanju snimali da bi od njihovih obitelji i bliskih osoba koje se nalaze van BiH iznudili otkup u iznosu od 10.000 eura. Navedeni oštećeni su pronađeni i zbrinuti od strane policije i nadležnih službi, nakon čega su osumnjičeni počinitelji lišeni slobode.

 

U ovom predmetu je ostvarena suradnja sa Švicarskom Konfederacijom, EUROPOL-om i INTERPOL-om, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH,  Službom za poslove sa strancima BiH, a pružena je i potpora EU4FAST projekta za unaprjeđenje procesuiranja predmeta krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima.

 

Osumnjičeni se tereti za kaznena djela organizirani kriminal u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz KZ-a BiH, te kaznenim djelima nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, otmica, iznuda, lake tjelesne povrede propisane KZ-om F BiH.

 

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužitelj detaljno obrazložiti prijedlog za pritvor.

 

Tužiteljstvo  BiH je u ovom pritvorskom predmetu, sa partnerskim institucijama, intenziviralo istragu te se vrlo brzo očekuje donošenje tužiteljske odluke.

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH 

Foto galerija

06. 2024.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
18.06.2024. -
18.06.2024. -
14.06.2024. - GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA VRŠITELJEM FUNKCIJE GLAVNOG TUŽITELJA JAVNOG TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA