Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KAZNENA DJELA, KOJA OBUHVATA DUŽNOSNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH

15.07.2016. 15:35
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u aktivnostima borbe protiv korupcije, nakon višemjesečne intenzivne istrage, podiglo je optužnicu za korupciju i zlouporabu položaja i druga kaznena djela, a kojom su obuhvaćeni dužnosnici državne institucije.
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KAZNENA DJELA, KOJA OBUHVATA DUŽNOSNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KAZNENA DJELA, KOJA OBUHVATA DUŽNOSNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

  1. Kordić Borisa, rođenog 1978. godine u Sarajevu, uposlenog na poziciji šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH
  2. Kvesić Josipa, rođenog 1980. godine u Čapljini, uposlenog na poziciji inspektora za strance u Terenskom uredu Mostar, u Službi za poslove sa strancima BiH
  3. Puljić Vlatke, rođene 1987. godine u Mostaru, ravnateljice i ovlaštene osobe u poduzeću „Vlamon“ d.o.o. Čitluk
  4. Cobre Luca, rođenog 1969. godine u mjestu Vittorio Veneto, Italija, državljanin Republike Italije
  5. Miličević Ane, rođene 1989. godine u Mostaru
  6. Pravne osobe „Vlamon“ d.o.o. Čitluk, koje zastupa Puljić Vlatka

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2012. do 2014. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, koju je organizirao i kojom je rukovodio prvooptuženi Kordić, sudjelovali u počinjenu kaznenih djela čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zlorabili svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženim zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u Bosni i Hercegovini, te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Optuženi se terete da su u svrhu organiziranog kriminala i iznuda osnovali poduzeće „Vlamon“ u Čitluku, te upućivali prijetnje i iznude italijanskim državljanima tražeći novac, te kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i nevladine organizacije iz Italije, kako bi prinudili strane državljane da poduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, kako bi preuzeli upravljanje hotelom na razdoblje od 15 godina, uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene zakupa.

Također, optuženi se terete i da su prijetili stranim državljanima da će putem svojih veza u inspekcijskim i drugim tijelima u BiH, ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad, što su i činili prema određenim pravnim subjektima na području Međugorja.

Također, prikupljeni su i dokazi da su optuženi zlorabili svoj službeni položaj, prijetili italijanskim državljanima progonom i višegodišnjom zabranom ulaska u BiH ako im ne uplate novčane iznose od 20.000 eura ili više.

Optuženi djelatnici SPS također se terete za zlouporabe položaja i nezakonitosti u postupanju prema jednoj državljanki Crne Gore, tijekom njenog boravka u BiH.

U okviru ovog predmeta u kojem postupa jedan od najiskusnijih tužitelja Tužiteljstva BiH, zajedno sa svojim timom, provedena je sofisticirana i detaljna istraga uz provođenje posebnih istražnih radnji i korištenjem prikrivenih istražitelja, te su na taj način prikupljeni detaljni i kvalitetni dokazi protiv optuženih.

Optuženi se, između ostalog, terete za kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH), zlouporabe položaja ili ovlasti (čl. 220. KZ BiH) i iznude (čl. 295. KZ BiH).

U optužnici se predlaže pozivanje i ispitivanje 30 svjedoka i ovlaštenih službenih osoba, među kojima su i prikriveni istražitelji, kao i veći broj stranih državljana.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provedbu zakona, nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, naročito u predmetima gdje se dešavaju zlouporabe položaja od strane ovlaštenih službenih osoba u institucijama BiH.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 


Foto galerija

12. 2022.
P U S Č P S N
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
09.12.2022. -
09.12.2022. -
09.12.2022. -

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 483 700 
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA