Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

29.09.2015. 15:20
Na skupu su sudjelovali studenti Pravnog fakulteta u Tuzli koji su od predstavnika pravosudnih institucija BiH dobili informacije o radu i rezultatima rada Tužiteljstva BiH i Suda BiH te su upoznati na koji način mogu komunicirati sa pravosudnim institucijama.
  • U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA
  • U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA
  • U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA
  • U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA
  • U TUZLI ODRŽAN OKRUGLI STOL O PRIBLIŽAVANJU RADA TUŽITELJSTVA BiH I SUDA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Predstavnik Tužiteljstva BiH, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću, Boris Grubešić, govorio je o povijesti i nastanku tužiteljstva, unutarnjem ustroju institucije, kao i statističkim podacima i rezultatima koje je ostvarilo Tužiteljstvo BiH.

Na okruglom stolu na Pravnom fakultetu sudjelovalo je oko 200 studenata, a nazočili su i predstavnici medija i sredstava informiranja.

Okrugli stol otvorio je dekan Pravnog fakulteta u Tuzli, dr. Izudin Hasanović, a studenti su ovom prigodom, izravno i iz prve ruke, mogli dobiti informacije o pravosudnim institucijama, te postaviti pitanja o svemu što ih zanima iz djelokruga rada Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

Sudionicima skupa prezentirani su i rezultati tužiteljstva ostvareni u protekle dvije godine, uz napomenu da su tijekom 2013. i 2014. godine podignute optužnice protiv čak 22% od ukupnog broja osoba optuženih u 12 godina postojanja Tužiteljstva BiH.

Studenti su upoznati da je Tužiteljstvo BiH u svojoj povijesti podiglo optužnice protiv više od 500 osoba koje se terete za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je veliki procenat, više od 80%, podignutih optužnica do sada rezultirao osuđujućim presudama.

Također, predstavnicima lokalne zajednice pružene su informacije o aktivnostima tužiteljstva u procesu elshumacije i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH, kao i aktivnostima suradnje i pružanja potpore žrtvama i svjedocima.

Sudionicima ovog skupa prezentirana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima organiziranog kriminala, u kojima se često pozove više od 50 ili 100 svjedoka, ulože na stotine dokaznih materijala, te postojanja potreba suradnje lokalne zajednice sa pravosudnim institucijama.

U lokalnim zajednicama, koje su vrlo zainteresirane za uspostavu vladavine prava, ove aktivnosti realiziraju se kako bi građanima u svim krajevima BiH, kao i studentskoj i akademskoj populaciji, predstavile informacije koje su bitne radi boljeg razumijevanja rada pravosudnih institucija i agencija za provedbu zakona, kao i načina komuniciranja sa ovim institucijama.

Istodobno, ovaj skup bio je prigoda da predstavnici studentske populacije postave pitanja ili iznesu svoja zapažanja u svezi rada pravosudnih institucija na razini BiH.

Predstavnici Tužiteljstva BiH rado se odazivaju pozivima da se susretnu sa predstavnicima lokalnih zajednica u svim krajevima BiH, kako bi ih mogli upoznati sa aktuelnim aktivnostima koje se provode na jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode se u okviru projekta koji implementira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA