Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SURADNJE TUŽITELJSTAVA BiH I SRBIJE

05.12.2014. 12:23
U ranim jutranjim satima, po naredbama Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istodobno na području dvije države, provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i 5 u Republici Srbiji.
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SURADNJE TUŽITELJSTAVA BiH I SRBIJE
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SURADNJE TUŽITELJSTAVA BiH I SRBIJE
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SURADNJE TUŽITELJSTAVA BiH I SRBIJE
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SURADNJE TUŽITELJSTAVA BiH I SRBIJE

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz vlaka na relaciji Beograd - Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog podrijetla.

Tužiteljstvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana intenzivno, na području BiH i Srbije, u suradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina koji je bio nerasvijetljen 20 godina.

Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužitelji iz Sarajeva i Beograda koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih dužnosnika VRS iz tog razdoblja, kao i izravnih izvršitelja koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubojstva bačene u rijeku Drinu.

Ova istraga primjer je dobre i učinkovite suradnje između tužiteljstava dvije zemlje, a na temelju Protokola o suradnji, jer se radi o ratnom zločinu gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci nalaze na području dvaju država.

Glavni tužitelji Salihović i Vukčević istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima koji je uspio rasvijetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava koje već dva desetljeća tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućim tužiteljima koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstva BiH i Srbije nastavljaju zajedničku suradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informirani MKSJ, MMKS kao i Vijeće sigurnosti UN-a.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
24.04.2024. -
23.04.2024. - MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA EUROPOL OGLASILA SE POVODOM AKCIJE BLACK TIE 2, PROVEDENE U BOSNI I HERCEGOVINI
22.04.2024. - PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA