Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

Odgovor na upit agencije SRNA o nerazjašnjenim ubojstvima u Istočnom Sarajevu

16.06.2014. 13:22
Postovani, Molim Vas da nam odgovorite  u kojoj fazi je istraga  koja se odnosi na ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, odnosno da li Tuzilastvo namjerava da uskoro okonča istragu i procesuira izvršioce i naredbodavce tih zločina. Podsjecamo da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac na sjednici ovog doma postavio delegatsko pitanje u kome je tražio da Tužilaštvo BiH odgovori kada će rasvijetliti ova ubistva, a nakon toga uputio I pismo  glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću u kojem apeluje da se, osam godina nakon što je iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzeti  predmet  koji se odnose na ova ubistva,  konacno procesuiraju  izvršioce i naredbodavce tih zločina. S postovanjem, Novinska agencija SRNA Dopisnistvo Istocno Sarajevo
  • Odgovor na upit agencije SRNA o nerazjašnjenim ubojstvima u Istočnom Sarajevu

ISTRAGE ZA NERIJEŠENA UBOJSTVA KOJA NAVODITE NALAZE SE U OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU ISTOČNO SARAJEVO

Poštovani,

Radi Vaše bolje informiranosti, kao i boljeg uvida građana i javnosti u navedenu materiju, moramo Vam saopćiti sljedeće:

1. Nerazjašnjena ubojstva dvojice policijskih dužnosnika, kao i ravnatelja Jahorina osiguranja g. Jugovića, dugi niz godina (tačnije, duže od 10 godina), nalaze se u radu u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, koje je zajedno sa MUP-om RS provodilo istragu o ovim ubojstvima.

2. Tužiteljstvo BiH, zahvaljujući stručnosti, profesionalnosti i upornosti tužitelja i istražitelja, u suradnji sa policijskim operativcima, u proteklom razdoblju rasvijetlilo je više nerazjašnjenih ubojstava sa područja Istočnog Sarajeva (ubojstvo Borisa Govedarice, trostruko ubojstvo na Vracama 2005. godine kada su ubijeni Milorad Todorović i još dvije osobe, ubojstvo Vladimira Mačara na Palama, ubojstvo Zorana Goluba u Lukavici), za koja se počiniteljima sudi u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka", kao i ubojstvo Ljubiše Savića-Mauzera u Bijeljini, gdje je predmet pravomoćno okončan u Sudu BiH i Đorđe Ždrale osuđen na 20 godina zatvora.

Ova teška ubojstva otkrivena su u okviru složenih istraga organiziranog i regionalnog kriminala, nakon što su 10 ili više godina bila nerasvijetljena u entitetskom pravosuđu.

Obitelji stradalih Markovića, Kneževića i Jugovića također su se obraćale državnom tužiteljstvu, te nam ukazivali povjerenje i nadu da ćemo otkriti ubojice njihovih najbližih, iskazujući povjerenje državnom pravosuđu.

Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i rasvjetljavanje do sada nerazjašnjenih ubojstava koja druge institucije nisu uspjele riješiti, te će svakako, ukoliko u daljnjim istragama organiziranog kriminala dođe do dokaza i izvršitelja svih nerazjašnjenih ubojstava u BiH, svakako procesuirati počinitelje.

Međutim, hipoteku nerazjašnjenih zločina koji se procesuiraju pred entitetskim pravosuđem ne želimo nositi, te se prije svega trebate obratiti entitetskom pravosuđu i policiji, te im postaviti pitanje zbog čega čak 10 i više godina nema pomaka u rasvjetljavanju teških ubojstava koja ste naveli u upitu.

S poštovanjem,

Odjel za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA