Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH

13.02.2014. 14:37
Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović sastao se sa izaslanstvom Europskog povjerenstva, koje je predvodila Paola Pampaloni, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Europskog povjerenstva za proširenje.
  • IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH
  • IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH
  • IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH
  • IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH
  • IZASLANSTVO EUROPSKOG POVJERENSTVA POSJETILO TUŽITELJSTVO BiH

Glavne teme sastanka odnosile su se na nastavak strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa, te tematske sjednice koje se trebaju održavati prije nastavka strukturiranog dijaloga.

Predstavnici Europskog povjerenstva su iskazali potporu Tužiteljstvu BiH u naporima na uspostavi vladavine prava te aktivnostima koje tužiteljstvo poduzima kako bi učinkovitije procesuiralo predmete ratnih zločina, korupcije i organiziranog kriminala. Također, iskazana je potpora i aktivnostima na jačanju regionalne suradnje između tužiteljstava zemalja regije.

Glavni tužitelj se zahvalio predstavnicima Europskog povjerenstva na potpori u procesu uspostave vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Također je upozorio predstavnike Europskog povjerenstva na pokušaje političkih pritisaka, koji su vrlo štetni za pravosuđe i Bosnu i Hercegovinu, a koji se dešavaju u okviru prijedloga Zakona o Tužiteljstvu BiH, Zakona o plaćama i naknadama nositelja pravosudnih funkcija, te Zakona o VSTV-u BiH i Zakona o Sudu BiH.

„Putem određenih aktivnosti se pokušava vršiti pritisak na tužitelje, preko plaća i naknada, a također, vrlo su negativne intencije da se političke strukture upliću u način izbora tužitelja u BiH. Izbor tužitelja mora biti politički neovisan, a Zakon o Tužiteljstvu BiH i Zakon o VSTV-u BiH uopće nisu zakoni o kojima je predviđeno da se razgovara u okviru strukturiranog dijaloga“ - istakao je glavni tužitelj, te pozvao Europsko povjerenstvo i strukture EU da zaštite neovisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, što su predstavnici Europskog povjerenstva i podržali.

Gđa Pampaloni je upoznala glavnog tužitelja da je u središtu interesovanja Europskog povjerenstva proces reforme pravosuđa u BiH, te da Europsko povjerenstvo prati aktivnosti koje se odnose na suradnju u okviru protokola o suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koji su potpisani između BiH, Srbije i Hrvatske.

Glavni tužitelj Salihović je istakao da Tužiteljstvo BiH u ovoj godini nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i napore za učinkovitije procesuiranje predmeta ratnih zločina, te naglasio da je regionalna suradnja jedan od ključnih elemenata za učinkovito procesuiranje predmeta međunarodnog kriminala.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.03.2024. -
27.03.2024. -
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA