Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA ŠEKARIĆA (1969) ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

31.12.2013. 11:10
Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dragana Šekarića, koji se tereti zbog kaznenog djela zločini protiv čovječnosti.
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA ŠEKARIĆA (1969) ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

Tužitelj Regionalnog tima III Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Šekarića, rođenog 04. 11. 1969. godine u Goraždu, nastanjenog u Višegradu, državljanina BiH.

Osumnjičeni Dragan Šekarić se tereti da je za vrijeme širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske od travnja mjeseca 1992. godine i tijekom 1993. godine, kao pripadnik srpske Teritorijalne odbrane i paravojne formacije pod nazivom „Osvetnik“ i suučesnik Milana Lukića, sudjelovao u napadu na civilno nesrpsko pučanstvo na širem području općina Goražde i Višegrad i vršio progon nesrpskog civilnog pučanstva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, ubojstvima, mučenjem, silovanjem, nezakonitim oduzimanjem i uništenjem imovine.

On se tereti da je dana 22. 05. 1992. godine, ili približno toga datuma, u prijepodnevnim satima, u naselju Lozje, zvanom Kokino selo, u općini Goražde, zajedno sa više pripadnika Vojske Republike Srpske, sudjelovao u napadu na civilno pučanstvo. Oni su na bespomoćne civile pucali iz automatskog oružja po kućama i drugim civilnim objektima, uz sudejstvo artiljerijske vatre, pjevajući četničku pjesmu „Ko to smije srpski barjak da razvije“, dok su civili pokušavali pobjeći prema rijeci Drini. Tada su ubijena četiri civila, a teže je ranjeno šest civila od kojih je jedan bio dvanaestogodišnji dječak, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.

Optuženi se dana 03. 06. 1992. godine, zajedno sa četvericom pripadnika VRS, dovezao automobilom pred jednu bošnjačku kuću u naselju Kosovo polje na području općine Višegrad. Prijeteći ukućanima oružjem, prinudili su ih da izađu u dvorište, a četvero malodobne djece su postrojili uz zid kuće, uz uvrede, govoreći im da ih sve treba pobiti, psujući im balijsku majku. Optuženi je izdvojio jednu ženu, naredio joj da se vrati u kuću i skuha im kavu, a zatim je otišao u kuhinju i tamo je ovu ženu silovao. Susjednu kuću su zapalili i od ukućana oduzeli putnički automobil, a starica koja je u toj kući stanovala prišla je optuženome tražeći pomoć. Osumnjičeni Dragan Šekarić se ovoj ženi obratio riječima: „Babo sada imaš pare“, silom ju je ugurao u zapaljenu kuću govoreći joj: “Sad ti gasi vatru“, a zatim je pucao u nju iz pištolja i lišio je života.

Dana 20. 05. 1992. godine ili približno tog datuma, optuženi je zajedno sa Milanom Lukićem, Vladom Vojinovićem i NN pripadnikom paravojne jedinice „Osvetnik“, u naselju Dušće u općini Višegrad, presreo jednog bošnjačkog civila koji je svojim putničkim automobilom pokušavao sa svojom obitelji napustiti Višegrad. Oni su civilima naredili da se vrate do svoje kuće u mjestu Dušće, zahtijevajući da im predaju sav novac i dragocjenosti koje su imali kod sebe i naredili su im da u njihovo teretno vozilo utovare svu robu iz garaže. Kada su civili utovarili robu, jedan od vojnika je ovom civilu i njegovom sinu naredio da uđu u automobil, nakon čega ih je odvezao u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag. Istoga dana u večernjim satima, oni su se vratili u ovu obiteljsku kuću i jednu ženu, pucnjima iz oružja, lišili života.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je, zajedno sa Milanom Lukićem, koji je pravomoćno osuđen kaznom doživotnog zatvora, neutvrđenog dana koncem 1992. godine i početkom 1993. godine, u logoru „Uzamnica“ u Višegradu, u kojem su se nalazili protuzakonito zatočeni civili Bošnjaci, udarao po tijelu i glavi zatočenike, nanoseći im tjelesne ozljede. Oni su zatočenike udarali motkom punom čvorova, kocima, željeznim šipkama, električnim palicama i kundacima pušaka. Tom prigodom jedan od zatočenika je zadobio teške povrede glave, jedan zatočenik je podlegao zbog povreda, a dvojicu zatočenika su odveli i njima se do danas izgubio svaki trag.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavka 1. točke h) u svezi sa točkama a), f) i g) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 180. stavkom 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH 

Foto galerija

06. 2024.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
14.06.2024. - GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA VRŠITELJEM FUNKCIJE GLAVNOG TUŽITELJA JAVNOG TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE
13.06.2024. - U GACKU JE U TIJEKU EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOGA RATA
12.06.2024. - OSUMNJIČENI U AKCIJI KODNOG NAZIVA “ROLEX” PREDATI TUŽITELJSTVU BiH

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA