Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PET OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE LJUDI SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

02.12.2013. 15:01
Pet optuženih za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH sporazumno su priznali krivnju.
  1. Optužena Azra Hasić, rođena 06. 02. 1978. godine u Zvorniku, nastanjena u Prizrenu, državljanka BiH, sporazumno je priznala krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključila sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženoj izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine.
  2. Optužena Enesa Pouraslan zvana „Hebina“ i „Ena“, rođena 05. 11. 1964. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjena, državljanka BiH, sporazumno je priznala krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključila sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženoj izrekne kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine, koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od pet (5) godina ne počini novo kazneno djelo.
  3. Optuženi Alen Rizvić, rođen 22. 02. 1980. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od pet (5) godina ne počini novo kazneno djelo.
  4. Optuženi Resul Avmedov, rođen 15. 11. 1948. godine u Titovom Velesu u Makedoniji, nastanjen u Zvorniku, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od četiri (4) godine ne počini novo kazneno djelo.
  5. Optuženi Almir Karajić zvani „Karaja“ rođen 04. 07. 1984. godine u Bihaću, nastanjen u Velikoj Kladuši, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri (3) mjeseca.

Od optuženih se oduzimaju predmeti koji su uporabljeni ili su bili namijenjeni za počinjenje kaznenoga djela ili koji su nastali počinjenjem kaznenoga djela. 

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje svi navedeni optuženi su u cijelosti priznali izvršenje kaznenog djela za koje ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH od 12. 08. 2013. godine. Predložene kazne sukladne su ulozi optuženih u izvršenju kaznenih djela opisanih u optužnici, te otegotnih i olakotnih okolnosti koje su se našle na strani optuženih. 

Optuženi se terete da su se u razdoblju od 20. 12. 2012. godine do 04. 04. 2013. godine, radi stjecanja financijske koristi, zajedničkim djelovanjem međusobno dogovorenim i povezanim radnjama organizirano bavili nedozvoljenim prebacivanjem - krijumčarenjem stranih državljana, uglavnom osoba albanske nacionalnosti, preko teritorija Makedonije, Srbije, BiH, R Hrvatske i R Slovenije, a zatim u zemlje Zapadne Europe.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa potpunim razumijevanjem pravnih posljedica, sukladno članku 231. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje većina optuženih pristaje da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH kao svjedoci optužbe protiv ostalih osoba osumnjičenih u ovoj istrazi i eventualnom optuženju, kao i o osobama u drugim istražnim postupcima koji se vode u Tužiteljstvu BiH, a o kojima oni imaju određena saznanja.

Optuženi se također obvezuju na obeštećenje oštećenih u slučaju imovinsko-pravnog zahtjeva.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na kaznenu sankciju koju im, na temelju ovog sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH 

Foto galerija

06. 2024.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
14.06.2024. - GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA VRŠITELJEM FUNKCIJE GLAVNOG TUŽITELJA JAVNOG TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE
13.06.2024. - U GACKU JE U TIJEKU EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOGA RATA
12.06.2024. - OSUMNJIČENI U AKCIJI KODNOG NAZIVA “ROLEX” PREDATI TUŽITELJSTVU BiH

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA