Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

U BEOGRADU ODRŽAN USPJEŠAN SASTANAK O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

15.07.2013. 15:48
Izaslanstvo Tužiteljstva BiH u Beogradu sastalo se sa dužnosnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Dogovorena je realizacija suradnje na konkretnim predmetima, kao i pružanje pomoći kolegama iz Srbije u procesuiranju predmeta ratnog zločina koji je počinjen u Štrpcima.

Dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, zamjenici glavnog tužitelja Vesna Budimir i Dragan Čorlija, te tužitelj Ibro Bulić, boravili su u dvodnevnoj posjeti Beogradu, gdje su se sastali sa najvišim dužnosnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije, na čelu sa tužiteljem Milanom Petrovićem.

Ovaj sastanak predstavlja nastavak aktivnosti sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Tužitelji su razgovarali o konkretnoj suradnji na predmetima u kojima je, radi daljnjeg procesuiranja, potrebna uzajamna pomoć tužiteljstava BiH i Srbije.

Kolege iz Beograda su od izaslanstva tužitelja iz BiH zatražile pomoć u pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava ratnog zločina koje su otete iz voza u Štrpcima, a za čije se posmrtne ostatke pretpostavlja da se nalaze u BiH.

Tužiteljstvo BiH je obećalo maksimalnu pomoć kolegama iz Srbije u pronalasku i ekshumiranju ovih posmrtnih ostataka.

Tužitelji iz BiH su kolege iz Srbije upoznali o predmetima protiv više od 30 osoba čije procesuiranje u BiH nije moglo biti realizirano, jer se prema svim dostupnim saznanjima nalaze na teritoriju Srbije.

Među ovim osobama ima i osoba protiv kojih je u BiH podignuta optužnica.

Kolege iz Srbije su dale čvrsta uvjeravanja da će provjeriti da li se navedene osobe nalaze u Srbiji, nakon čega će se dogovoriti daljnji koraci oko njihovog procesuiranja.

Na sastanku je dogovoreno i da se sljedeći sastanak održi u mjesecu kolovozu u Sarajevu na najvišoj razini, na kojem bi nazočili glavni tužitelji Vladimir Vukčević i Goran Salihović.

Realizacija suradnje, sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, predstavlja pozitivan pomak u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, a ovu suradnju podržava i Europska unija, sukladno zaključcima strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa.

Za naredni tjedan planiran je sastanak u Sarajevu, na najvišoj razini, između glavnih tužitelja BiH i Hrvatske, Gorana Salihovića i Mladena Bajića, gdje će se također razgovarati o konkretnoj suradnji i međusobnoj pomoći sukladno potpisanom Protokolu.

Tužiteljstvo BiH pozdravlja pozitivne pomake koji se dešavaju nakon potpisivanja Protokola o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kako bi se poduzele sve aktivnosti da se počinitelji ratnih zločina ubuduće ne mogu skrivati od procesuiranja, jer posjeduju državljanstva drugih zemalja.

Ova zajednička suradnja je pozitivan pomak i u svjetlu europskih integracija zemalja regiona radi jačanja procesa vladavine prava i pomirenja, kao i postizanja pravde, kako bi se ispunila očekivanja žrtava ratnih zločina.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. -
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA