Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ

16.04.2013. 14:53
Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH sastali su se sa glavnim tužiteljem Tužiteljstva pri Haškom tribunalu Sergeom Brammertzom i njegovim suradnicima.
  • GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽITELJ TUŽITELJSTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM PRI MKSJ

Teme sastanka odnosile su se na zajedničku suradnju u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuto da preporuke Europskog povjerenstva, u okviru strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa od 08. i 09. travnja 2013. godine u Brčkom, ističu da su potrebne adekvatne i blagovremene dodjele potrebnih financijskih i ljudskih resursa za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te ističu da je postignut napredak u procesu prenošenja predmeta ratnih zločina na razinu entiteta i Brčko distrikta.

Na današnjem sastanku istaknuta je i potreba neovisnosti i integriteta tužitelja, kao i procesa izbora tužitelja, kao jednog od prioriteta za profesionalan rad nositelja tužiteljskih funkcija.

Glavni tužitelj Salihović upoznao je glavnog tužitelja Brammertza sa aktivnostima i naporima na povećanju kapaciteta Tužiteljstva BiH u ljudskim i materijalnim resursima, kako bi se ubrzao rad na predmetima ratnih zločina, a što su podržale i udruge žrtava u BiH.

Tužiteljstvo BiH planira povećanje kapaciteta u budućnosti za još 20 tužitelja, a glavni tužitelj Brammertz je podržao napore Tužiteljstva BiH na jačanju kapaciteta radi učinkovitijeg procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina i predmeta u kojima su istrage proslijeđene iz MKSJ-a.

Tužitelj Brammertz je također zatražio pojačane aktivnosti i učinkovitije procesuiranje predmeta koji su došli iz MKSJ-a.

Glavni tužitelj Salihović je istakao da će tražiti maksimalno zalaganje tužitelja koji rade na predmetima ratnih zločina, te da će pokrenuti pitanje odgovornosti u slučaju izostanka očekivanih rezultata rada.

U skoroj budućnosti se planira preseljenje Tužiteljstva BiH u drugu zgradu sa adekvatnim i dovoljnim prostorom za rad, što će uz povećanje broja tužitelja, pomoći jačanju kapaciteta i učinkovitijem radu. U preporukama Europskog povjerenstva, u svezi sa kapitalnim investicijama, između ostalog, predviđa se izgradnja Državnog zatvora visokih sigurnosnih standarda, kao i budućih prostorija Tužiteljstva BiH.

U preporukama Europskog povjerenstva se podsjeća da preostali broj zaostalih najsloženijih predmeta ratnih zločina na razini BiH mora biti prioritetno rješavan. Pri tome, Tužiteljstvu BiH se moraju osigurati neophodni ljudski i materijalni resursi.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o regionalnoj suradnji tužiteljstava u radu na predmetima ratnih zločina.

U svezi regionalne suradnje u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Europsko povjerenstvo i Haško tužiteljstvo pozdravljaju i čestitaju nadležnim institucijama BiH potpisivanje "Protokola o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida" između Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije. Tužiteljstvo BiH se podstiče da u što skorijem roku potpiše protokol o suradnji i sa hrvatskim kolegama.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na učinkovitiju implementaciju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te ubrzanje rada na predmetima uz definiranje rokova.

Također, razgovarano je i o procesu prenošenja predmeta ratnih zločina koji su manje složeni, na entitetska pravosuđa i pravosuđe Brčko distrikta, te općenito o ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina na svim razinama.

Od svog osnivanja, Tužiteljstvo BiH ima dobru i kontinuiranu suradnju sa Tužiteljstvom MKSJ-a koja traje već 10 godina, jer ove institucije imaju istu misiju i cilj - otkrivanje i kazneno procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Kontakti između osoblja ove dvije institucije su gotovo svakodnevni i današnji sastanak predstavlja nastavak dobre suradnje koja će se nastaviti i u budućnosti.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 


Foto galerija

02. 2023.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
 
07.02.2023. - STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA U MOSTARU POSJETILI TUŽITELJSTVO BiH
07.02.2023. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA TROŠARINSKE ROBE - CIGARETA VEĆE VRIJEDNOSTI
06.02.2023. - GLAVNI TUŽITELJ I TUŽITELJI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA KOLEGAMA IZ MRMKS-a

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 483 700 
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA