Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

26.07.2024. 08:16
У наставку погледајте информацију о рјешавању предмета ратних злочина за раздобље од 01.01.- 30.06.2024. године.  
  • ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

 

КТРЗ - Конкретно кривично дјело и починилац – ратни злочин

Подигнуто оптужница: 1 оптужница против 1 лица

Обустава истрага: 2 предмета против 35 лица

Неспровођење истраге: 4 предмета против 101 лица

Уступљено на кривично поступање другом тужилаштву: 3 предмета, 8 лица

Укупно ријешено КТРЗ предмета на крају извјештајног периода: 14 предмета, 274 лица

 

Неријешено КТРЗ предмета на крају извјештајног периода: 241 предмет, 2517 лица.

 

КТАРЗ - Неодредиво кривично дјело или починилац – ратни злочин, укупно ријешено: предмета

Неспровођење истраге: 54 предмета

Ријешено на други начин: 73 предмета

Прешло у КТРЗ предмет: 2 предмета

Пренесено на друго тужилаштво: 2 предмета

 

Неријешено на крају извјештајног периода: 990 предмета

 

КТНРЗ - Конкретно кривично дјело с непознатим починиоцем – ратни злочин, укупно ријешено:  предмета

Неспровођење истраге: 1 предмет

Обустава истраге: 1 предмет

Ријешено на други начин: 8 предмета

Прешло у КТРЗ предмет: 1 предмет

Пренесено на друго тужилаштво: 21 предмет

 

Неријешено на крају извјештајног периода: 247 предмета


И даље недоступно једно или више лица у 115 КТРЗ предмета, од тога 40 лица су лица ознаке “А”.

 

Укупно неријешених лица “А” у ТБиХ: 127 лица у 49 КТРЗ предмета. Тужилаштво БиХ је укупно завршило на различите начине 682 лица ознаке “А”, а од тог броја уступљено на поступање другим тужилаштвима је 337 лица.

 

Реализација Стратешког циља I и IV Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина (Ревидирана државна стратегија), у смислу остварења циља процесуирања најсложенијих и најприоритетнијих предмета ратних злочина пред Судом БиХ и Тужилаштвом БиХ, се огледа прије свега у анализи свих КТРЗ предмета те одређења приоритетних предмета и издавања обавезујућих упутстава главног тужиоца Тужилаштва БиХ за поступање у КТРЗ, КТАРЗ и КТНРЗ предметима за 2024. годину.

Овим поступањем се тежи остварењу циља поступања и окончања што више предмета, а све у роковима продужења важења Ревидиране државне стратегије.

 

У првој половини 2024. године Тужилаштво БиХ је успјешно реализовало Стратешки циљ II Ревидиране државне стратегије, а који се тиче приступа подацима садржаним у Централизованој евиденцији и осталим подацима везаним за предмете ратних злочина, с циљем унапређења ефикасности процесуирања предмета ратних злочина у свим тужилаштвима у БиХ. Тужилаштво БиХ, на захтјев тужилаштава у ентитетима и Брчко дистрикту БиХ, податке из ове евиденције доставља у року од 8 дана од дана подношења захтјева.

 

Током 2024. године извршен је преглед сложености свих КТРЗ предмета с циљем приоритетног процесуирања сложенијих предмета ратних злочина од стране Тужилаштва БиХ, а све у складу са одредбама Ревидиране државне стратегије, чиме се значајно допринијело реализацији Стратешког циља IIIу Посебном одјелу за ратне злочине. На полугодишњем нивоу извршено је ажурирање свих КТРЗ предмета, КТАРЗ и КТНРЗ предмета ради лакшег праћења рада на наведеним предметима и одређивања приоритета. О овим предметима и детаљним подацима Тужилаштво БиХ је обавијестило Сталну комисију за ефикасност и квалитет тужилаштава Високог судског и тужилачког савјета БиХ (даље: Стална комисија ВСТС-а БиХ) и Надзорни орган за праћење провођења Ревидиране државне стратегије.

 

Остварење Стратешког циља VII Ревидиране државне стратегије, који се односи на регионалну сарадњу у извјештајном периоду, огледа се прије свега у састанцима руководилаца и поступајућих тужилаца из Тужилаштва БиХ са тужиоцима из регије, све у циљу поступања у одређеним предметима ратних злочина.

 

Механизми унапређења регионалне сарадње су били тема 5 састанка Надзорног органа за праћење провођења Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, одржаног у јулу 2024. године, на којем су учествовали и представници Тужилаштва БиХ, којом приликом се тежило изналажењу начина да се унаприједи регионална сарадња, посебно у предметима Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ у којима су евидентирана недоступна лица, а који предмети су у фази истраге или пријаве. Закључно са 30.06.2024. године укупан број отворених предмета (фаза истрага пријава) у којима су евидентирана недоступна лица је 115 КТРЗ предмета са 344 недоступна лица, од којих је 40 лица хашке ознаке “А”.

 

С тим у вези, у марту 2024. године извршена је цјелокупна анализа свих 115 КТРЗ предмета у фази истраге и пријаве у којима су евидентирана недоступна лица. Овом анализом и прегледом предмета не само што се утврдио број предмета који су подобни за уступање у земље регије, него се жељело указати да тужиоци Посебног одјела за ратне злочине ТБиХ поступају у наведеним предметима без обзира што постоји недоступно једно или више лица у тим предметима и без обзира што по неким упућеним замолницама у тим предметима још није поступљено, узимајући у обзир чињеницу да у појединим предметима постоје осумњичена доступна и недоступна лица правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ обавјештава Тужилаштво Међународног резидуалног механизма за међународне кривичне судове (Тужилаштво МРМКС-а) о свим упућеним замолницама за међународну правну помоћ и замолницама које су у надлежне институције земаља регије упућене путем закључених протокола, те Тужилаштво МРМКС-а пружа асистенцију Тужилаштву БиХ у што бољој реализацији наведених замолница.

 

До половине 2024. године одржано је више састанака представника Тужилаштва МРМКС-а и представника Тужилаштва БиХ и тужилаца. Одржани су састанци са свим тужиоцима Посебног одјела за РЗ који поступају у приоритетним предметима како би пружили сву потребну подршку у питању прикупљања документације, питању мјера заштићених свједока, добијања нередигованих транскрипата и других околности које се односе на давање мишљења о дјеловањима одређених формација, а што се води као утврђена чињеница у хашким пресудама[1]. Надаље, одржан је и састанак представника Тужилаштва МРМКС-а са главним тужиоцем и руководиоцем, на којем су заправо извијестили Тужилаштво БиХ о стању предмета РЗ у ентитетима и спремности тужилаштава у БиХ за поступање у евентуално још предмета који би се уступили из ТБиХ у ентитете (с обзиром да су у ТБиХ остали само најсложенији КТРЗ предмети, али сталним радом на КТАРЗ и КТНРЗ предметима долази до преласка истих у КТРЗ уписник и често се такви предмети уступају на кривично поступање ентитетским тужилаштвима и Тужилаштву БД БиХ). Након учешћа представника Тужилаштва МРМКС-а на састанку Надзорног органа почетком јула 2024. године, одржан је и састанак са представницима Тужилаштва БиХ.

 

 

У циљу поступања по Стратешкој мјери VIII заштите и подршке жртвама и свједоцима Ревидиране државне стратегије у извјештајном периоду, поред сталне асистенције Тужилаштва БиХ по питању заштите свједока који свједоче у предметима ратних злочина који се воде пред правосуђем у земљама регије, представници Тужилаштва БиХ учествују у пројекту Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС БиХ) и ОЕБС-а БиХ који се бави праћењем рада на предметима ратних злочина на начин да је формирано координационо тијело за унапређење сарадње одјела за подршку свједоцима у судовима и тужилаштвима у цијелој БиХ.   

 

Главни тужилац и руководилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ редовно врше надзор над провођењем одредаба Ревидиране државне стратегије те извјештавају о раду на предметима ратних злочина Надзорни орган за праћење провођења Ревидиране државне стратегије и Сталну комисију ВСТС-а БиХ.

 

У складу са одредбама Ревидиране државне стратегије и Анексом Б Тужилаштво БиХ је извршило неопходне провјере и сачинило збирну ажурирану информацију о предметима у којима су евидентирана лица са додијељеном ознаком “А” од тужиоца Међународног кривичног суда за бившу Југославију („стандардну ознаку А – довољно доказа“). У складу са закључцима ВСТС-а БиХ, информације о предметима у којима су евидентирана лица са ознаком “А” Тужилаштво Босне и Херцеговине редовно доставља Сталној комисији ВСТС-а БиХ.

У наставку је табеларни приказ статуса лица ознаке “А” у ентитетским тужилаштвима и Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ те Тужилаштву БиХ, закључно са 30.06.2024. године.

 


[1] С циљем поступања по Стратешком циљу V  који се огледа у уједначавању судске праксе у предметима ратних злочина како би се обезбиједила правна безбједност и једнакост грађана пред законом.

 

 

Преглед и табелу можете погледати на овом ЛИНКУ.


*напомена о начелу пресумпције невиности

Овом објавом не прејудицира се исход кривичног поступка и не нарушава принцип пресумпције невиности. Свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица (члан 3. став 1. ЗКП-а БиХ).

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ




 

Фото галерија

07. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
26.07.2024. - ИНФОРМАЦИЈА О РЈЕШАВАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА
23.07.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈЕДНОГ ЛИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ЈОШАНИЦИ КОД ФОЧЕ
19.07.2024. - ПРЕГЛЕД ВАЖНИЈИХ АКТИВНОСТИ ЗА СЕДМИЦУ ОД 15.7. ДО 19.7.2024. ГОДИНЕ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА