Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA

19.03.2024. 15:27
Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:    
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA
  •  PREDLOŽEN PRITVOR ZA PET LICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “INDEX”, OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU I NEZAKONITU PRODAJU UNIVERZITETSKIH DIPLOMA I ZVANJA

- Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

 

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke  b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

 

U pogledu Mevludina Jašarevića bit će predložene mjere zabrane, između ostalog, koje se odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

 

Navedeni osumnjičeni se terete da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju lica na području BiH, R Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja. Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili lica zainteresovana za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i R Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriji Švicarske i Italije za studente iz Italije.

 

Nakon toga je pod nadzorom Brutus Edine vršeno retrokativno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosijea kupaca diploma i stranih studenata, nakon čega su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca, propisana KZ-om BiH, te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ-a F BiH. 

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a KS, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko - podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko - neretvanskog kantona.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Za pet fizičkih lica izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva. 

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
10.04.2024. -  STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U MOSTARU POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH
09.04.2024. -  PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA AKCIJA U BORBI PROTIV MEĐUNARODNOG VRBOVANJA RADI PROSTITUCIJE NA PODRUČJU BANJALUKE
08.04.2024. - NA PODRUČJU PRIJEDORA PROVODI SE PROCES EKSHUMACIJE POD NADZOROM TUŽILAŠTVA BiH

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA