Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА “БАРБАДОС”

13.09.2023. 08:55
Активности се односе на откривање и процесуирање починилаца кривичних дјела организованог кријумчарења миграната.  
  • ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА “БАРБАДОС”

Поступајући по налогу тужиоца Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Граничне полиције БиХ реализовали су оперативну међународну акцију кодног назива "БАРБАДОС", усмјерену на документовање и спречавање организованог кријумчарења миграната са подручја Р Србије у Босну и Херцеговину и даље у земље Европске уније.  

 

Ове активности односе се на три осумњичена лица, припаднике организованих криминалних група,  која су под истрагом и терете се да су, у периоду од више мјесеци ове године, преко државне границе илегално пребацивала мигранте, чиме је организована криминална група остварила значајну материјалну корист.

 

Један од осумњичених је полицијски службеник МУП-a КС, те је Тужилаштво БиХ посебно опредијељено да појединци у полицијским редовима, који врше незаконите радње, буду процесуирани.

 

Према прикупљеним доказима, осумњичена лица се терете да су заједно с осталим припадницима групе, међу којима су и лица из мигрантске популације, учествовала у кријумчарењу више стотина миграната, држављана земаља високог миграционог ризика, првенствено Сирије, Ирака, Ирана, Пакистана, Бангладеша и Авганистана, на начин да су проналазили илегалне мигранте на подручју Републике Србије који нису испуњавали законом прописане услове уласка и боравка на територији Босне и Херцеговине, које би даље кријумчарили према БиХ и земљама ЕУ.

 

У оквиру акције извршени су претреси на подручју Сарајева и Зворника, са циљем прикупљања доказа и документовања почињеног кривичног дјела.

 

Осумњичени који су под истрагом терете се за кривично дјело организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Акција је резултат вишемјесечног рада Граничне полиције БиХ под надзором Тужилаштва БиХ, а у овом предмету је остварена међународна сарадња са надлежним органима Републике Србије, као и полицијске асоцијације SELEC.

 

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама, готово свакодневно реализује активности које се односе на процесуирање кривичних дјела кријумчарења миграната у градовима и подручјима широм Босне и Херцеговине.

 

 

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ 

Фото галерија

02. 2024.
П У С Ч П С Н
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
 
23.02.2024. -  ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ У SKY ПРЕДМЕТУ “КУМ”
21.02.2024. -  ТУЖИЛАШТВО БиХ, МУП РС И МУП КС РЕАЛИЗУЈУ АКЦИЈУ У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “КУМ” СА ДОКАЗИМА ИЗ “SKY” И “АНОМ” АПЛИКАЦИЈА
20.02.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДЕВЕТ ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ ПРЕКОГРАНИЧНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА  СТОКЕ И ТЕКСТИЛНЕ РОБЕ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА