Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA MISIJE OSCE-a

15.07.2021. 12:53
Centralne teme sastanka odnosile su se na zajedničku saradnju i aktivnosti u procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija.
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA MISIJE OSCE-a
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA MISIJE OSCE-a
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA MISIJE OSCE-a

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, zajedno sa tužiteljicom Merisom Nurkić i saradnicima, sastala se sa zvaničnicima Misije OSCE-a, Valiant Richey, specijalnim predstavnikom i koordinatorom OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima, Michelom Schuetzom, šefom Sekcije za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH i Borisom Topićem, savjetnikom za borbu protiv trgovine ljudima Misije OSCE-a u BiH, koji su angažovani u segmentu borbe protiv trgovine ljudima i pružanja pomoći žrtvama i oštećenima u ovim krivičnim djelima.

Na sastanku je glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala zvaničnike OSCE-a o ostvarenim rezultatima u predmetima krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima te radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, na čijem je čelu je skoro 5 godina. Istakla je kako je, zahvaljujući između ostalog i radu Tužilaštva BiH, Udarne grupe kao i specijalizovane mreže tužilaca i istražilaca, Bosna i Hercegovina nepredovala na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2. 


Glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OSCE-a o najnovijim izmjenama Pravilnika Tužilaštva BiH, koje su omogućile formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Tužilaštvu BiH.

 

Posebno je istakla značaj edukacija iz ove oblasti koje je pružala Misija OSCE-a, naročito u pogledu ranog prepoznavanja žrtava trgovine ljudima u migrantskoj populaciji, te pružanja pomoći istima, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se susreće Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, s obzirom da ranjive kategorije, najčešće djeca i žene, nemaju identifikacione dokumente, brzo mijenjaju mjesto boravka i imaju strah od organizatora njihove eksploatacije.

 

Također, postojanje jezičke barijere otežava uspostavljanje direktne komunikacije zbog čega se moraju uključiti prevodioci jezika zemalja iz kojih migranti dolaze u Bosnu i Hercegovinu. 

 

Glavna tužiteljica istakla je značaj saradnje sa nevladinim organizacijama, koje pružaju pomoć žrtvama, posebno zbog omogućavanja smještaja u sigurne kuće, do okončanja započetih postupaka. 

 

Također je istakla značaj saradnje udarnih grupa iz regiona, s obzirom na istovjetnu problematiku u oblasti ilegalnih migracija i žrtava trgovine ljudima, te predstavnike Misije OSCE-a upoznala da je krajem prošlog mjeseca održan online sastanak na navedenu temu.

 

Tužilaštvo BiH i Misija OSCE-a u BiH imaju dobru višegodišnju saradnju u različitim oblastima vladavine prava i ta će se saradnja intenzivno nastaviti i u budućnosti, jer osim u oblasti predmeta trgovine ljudima koji su prioritet u radu Tužilaštva BiH, Misija OSCE-a u BiH pruža pomoć Tužilaštvu BiH u svim oblastima  u kojima realizuje projekte i aktivnosti podrške pravosuđu.

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE VEĆE GRUPE MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA