Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, КОЈА ОБУХВАТА ЗВАНИЧНИКЕ СЛУЖБЕ ЗА ПОСЛОВЕ СА СТРАНЦИМА (СПС) БиХ

15.07.2016. 15:35
Тужилаштво Босне и Херцеговине, у активностима борбе против корупције, након вишемјесечне интензивне истраге, подигло је оптужницу за корупцију и злоупотребу положаја и друга кривична дјела, а којом су обухваћени званичници државне институције.
  • ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, КОЈА ОБУХВАТА ЗВАНИЧНИКЕ СЛУЖБЕ ЗА ПОСЛОВЕ СА СТРАНЦИМА (СПС) БиХ
  • ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, КОЈА ОБУХВАТА ЗВАНИЧНИКЕ СЛУЖБЕ ЗА ПОСЛОВЕ СА СТРАНЦИМА (СПС) БиХ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

  1. Кордић Бориса, рођеног 1978. године у Сарајеву, запосленог на позицији шефа Теренског уреда Мостар у Служби за послове са странцима БиХ
  2. Квесић Јосипа, рођеног 1980. године у Чапљини, запосленог на позицији инспектора за странце у Теренском уреду Мостар, у Служби за послове са странцима БиХ
  3. Пуљић Влатке, рођене 1987. године у Мостару, директорице и овлаштеног лица у предузећу „Вламон“ д.о.о. Читлук
  4. Cobre Luca, рођеног 1969. године у мјесту Vittorio Veneto, Италија, држављанина Републике Италије
  5. Миличевић Ане, рођене 1989. године у Мостару
  6. Правног лица „Вламон“ д.о.о. Читлук, које заступа Пуљић Влатка

Оптужени се терете да су, у периоду од 2012. до 2014. године, дјелујући као организована криминална група, коју је организовао и којом је руководио првооптужени Кордић, учествовали у почињену кривичних дјела чије су жртве и оштећени углавном били страни држављани, највише из Републике Италије, представници невладиних удружења, предузетници или власници пословних субјеката који бораве или послују на подручју Херцеговине у Међугорју и околним мјестима.

Према прикупљеним доказима, оптужени Кордић и Квесић су злоупотребљавали свој службени положај и овлаштења у оквиру Службе за послове са странцима БиХ у погледу издавања дозвола за боравак страним држављанима, те у договору са другим оптуженим застрашивали стране држављане и од њих незаконито изнуђивали новац или друге погодности, пријетећи им да ће им као овлаштена службена лица онемогућити или ускратити боравак у Босни и Херцеговини, те извршити њихово вишегодишње протјеривање из БиХ.

Оптужени се терете да су у сврху организованог криминала и изнуда основали предузеће „Вламон“ у Читлуку, те упућивали пријетње и изнуде италијанским држављанима тражећи новац, те касније и преузимање хотелског комплекса којим су управљали држављани Италије и невладине организације из Италије, како би присилили стране држављане да предузму радње на штету своје имовине, све с циљем прибављања противправне имовинске користи, како би преузели управљање хотелом на период од 15 година, уз закупнину вишеструко испод тржишне цијене закупа.

Такође, оптужени се терете и да су пријетили страним држављанима да ће путем својих веза у инспекцијским и другим органима у БиХ, уколико не удовоље њиховим захтјевима, иницирати провођење наводних прекршајних и других поступака и ометати њихов рад, што су и чинили према одређеним правним субјектима на подручју Међугорја.

Такође, прикупљени су и докази да су оптужени злоупотребљавали свој службени положај, пријетили италијанским држављанима прогоном и вишегодишњом забраном уласка у БиХ ако им не уплате новчане износе од 20.000 евра или више.

Оптужени службеници СПС такође се терете за злоупотребе положаја и незаконитости у поступању према једној држављанки Црне Горе, током њеног боравка у БиХ.

У оквиру овог предмета у којем поступа један од најискуснијих тужилаца Тужилаштва БиХ, заједно са својим тимом, проведена је софистицирана и детаљна истрага уз провођење посебних истражних радњи и кориштењем прикривених истражилаца, те су на тај начин прикупљени детаљни и квалитетни докази против оптужених.

Оптужени се, између осталог, терете за кривична дјела организираног криминала (чл. 250. КЗ БиХ), злоупотребе положаја или овлаштења (чл. 220. КЗ БиХ) и изнуде (чл. 295. КЗ БиХ).

У оптужници се предлаже позивање и испитивање 30 свједока и овлаштених службених лица, међу којима су и прикривени истражиоци, као и већи број страних држављана.

Оптужница ће, заједно са доказним материјалом, бити прослијеђена Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама за провођење закона, наставља борбу против организованог криминала и корупције, нарочито у предметима гдје се дешавају злоупотребе положаја од стране овлаштених службених лица у институцијама БиХ.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.03.2024. - ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ “БОСНАЛИЈЕК” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА, НОВЧАНА КАЗНА, КАО И ОДУЗИМАЊЕ И ПОВРАТ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА