Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA, KOJA OBUHVATA ZVANIČNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH

15.07.2016. 15:35
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u aktivnostima borbe protiv korupcije, nakon višemjesečne intenzivne istrage, podiglo je optužnicu za korupciju i zloupotrebu položaja i druga krivična djela, a kojom su obuhvaćeni zvaničnici državne institucije.
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA, KOJA OBUHVATA ZVANIČNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KRIVIČNA DJELA, KOJA OBUHVATA ZVANIČNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

  1. Kordić Borisa, rođenog 1978. godine u Sarajevu, zaposlenog na poziciji šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH
  2. Kvesić Josipa, rođenog 1980. godine u Čapljini, zaposlenog na poziciji inspektora za strance u Terenskom uredu Mostar, u Službi za poslove sa strancima BiH
  3. Puljić Vlatke, rođene 1987. godine u Mostaru, direktorice i ovlaštenog lica u preduzeću „Vlamon“ d.o.o. Čitluk
  4. Cobre Luca, rođenog 1969. godine u mjestu Vittorio Veneto, Italija, državljanina Republike Italije
  5. Miličević Ane, rođene 1989. godine u Mostaru
  6. Pravnog lica „Vlamon“ d.o.o. Čitluk, koje zastupa Puljić Vlatka

Optuženi se terete da su, u periodu od 2012. do 2014. godine, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, koju je organizirao i kojom je rukovodio prvooptuženi Kordić, sudjelovali u počinjenu krivičnih djela čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, preduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlaštenja u okviru Službe za poslove sa strancima BiH u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženim zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštena službena lica onemogućiti ili uskratiti boravak u Bosni i Hercegovini, te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Optuženi se terete da su u svrhu organiziranog kriminala i iznuda osnovali preduzeće „Vlamon“ u Čitluku, te upućivali prijetnje i iznude italijanskim državljanima tražeći novac, te kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i nevladine organizacije iz Italije, kako bi prisilili strane državljane da preduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kako bi preuzeli upravljanje hotelom na period od 15 godina, uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene zakupa.

Također, optuženi se terete i da su prijetili stranim državljanima da će putem svojih veza u inspekcijskim i drugim organima u BiH, ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad, što su i činili prema određenim pravnim subjektima na području Međugorja.

Također, prikupljeni su i dokazi da su optuženi zloupotrebljavali svoj službeni položaj, prijetili italijanskim državljanima progonom i višegodišnjom zabranom ulaska u BiH ako im ne uplate novčane iznose od 20.000 eura ili više.

Optuženi službenici SPS također se terete za zloupotrebe položaja i nezakonitosti u postupanju prema jednoj državljanki Crne Gore, tokom njenog boravka u BiH.

U okviru ovog predmeta u kojem postupa jedan od najiskusnijih tužilaca Tužilaštva BiH, zajedno sa svojim timom, provedena je sofisticirana i detaljna istraga uz provođenje posebnih istražnih radnji i korištenjem prikrivenih istražitelja, te su na taj način prikupljeni detaljni i kvalitetni dokazi protiv optuženih.

Optuženi se, između ostalog, terete za krivična djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH), zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (čl. 220. KZ BiH) i iznude (čl. 295. KZ BiH).

U optužnici se predlaže pozivanje i ispitivanje 30 svjedoka i ovlaštenih službenih lica, među kojima su i prikriveni istražitelji, kao i veći broj stranih državljana.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provođenje zakona, nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, naročito u predmetima gdje se dešavaju zloupotrebe položaja od strane ovlaštenih službenih lica u institucijama BiH.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA