Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

ODLUČNA BORBA PROTIV ORGANIZIRANOG I CYBER KRIMINALA. PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PRIVEDENO I LIŠENO SLOBODE OSAM LICA U AKCIJI KODNOG NAZIVA „KRUNA"

21.06.2016. 15:27
Postupajuća tužiteljica, sa timom saradnika, nalazi se na terenu u Banjoj Luci gdje koordinira rad više desetina policijskih službenika MUP-a RS koji provode akciju.
  • ODLUČNA BORBA PROTIV ORGANIZIRANOG I CYBER KRIMINALA. PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PRIVEDENO I LIŠENO SLOBODE OSAM LICA U AKCIJI KODNOG NAZIVA „KRUNA

Predmet kodnog naziva „Kruna“ odnosi se na obimnu istragu oko nedopuštene trgovine identitetima građana BiH i krivotvorenja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih grupa iz drugih evropskih zemalja.

U koordiniranoj akciji, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rano jutros su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju locirali i na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode ukupno osam lica.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca maja 2013. godine, na području grada Banja Luke i općina Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, suprotno odredbama Konvencije Vijeća Evrope za zaštitu pojedinaca glede automatske obrade ličnih podataka i suprotno zakonima Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju ličnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su lične podatke sadržane u ličnim kartama i pasošima kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inostranim državljanima za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata sa stvarnim podacima, a koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta.

Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su lični dokumenti sa stvarnim podacima bh. građana, a kojima su se koristili počinioci najtežih krivičnih djela. U okviru aktivnosti lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni. 

Paralelno sa lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po zamolnicama Tužilaštva Bosne i Hercegovine aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Slovenije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o krivičnom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama, nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika krivičnih djela organiziranog i cyber kriminala, a provedena akcija kodnog naziva „Kruna“ predstavlja najsloženu akciju koja obuhvata krivična djela organiziranog i cyber kriminala na nivou Bosne i Hercegovine.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE VEĆE GRUPE MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA