Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА И ВИШЕГРАДУ. ВЕЛИКИ УСПЈЕХ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И СРБИЈЕ

05.12.2014. 12:23
У раним јутрањим часовима, по наредбама Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије, истовремено на подручју двије државе, проведена је полицијска акција у којој је лишено слободе више осумњичених лица, од чега 10 у БиХ и 5 у Републици Србији.
  • УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА И ВИШЕГРАДУ. ВЕЛИКИ УСПЈЕХ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И СРБИЈЕ
  • УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА И ВИШЕГРАДУ. ВЕЛИКИ УСПЈЕХ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И СРБИЈЕ
  • УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА И ВИШЕГРАДУ. ВЕЛИКИ УСПЈЕХ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И СРБИЈЕ
  • УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА И ВИШЕГРАДУ. ВЕЛИКИ УСПЈЕХ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ТУЖИЛАШТАВА БиХ И СРБИЈЕ

Лица која су лишена слободе осумњичена су за ратни злочин у Штрпцима и Вишеграду, када је из воза на релацији Београд - Бар отето и касније на подручју БиХ убијено најмање 20 жртава, држављана Србије и Црне Горе бошњачке националности, једно лице хрватске националности и једно лице афро-азијског поријекла.

Тужилаштво БиХ и Тужилаштво за ратне злочине Србије у овом предмету су формирали заједнички истражни тим, који је око годину дана интензивно, на подручју БиХ и Србије, у сарадњи са полицијским агенцијама из двије државе, прикупљао доказе о починиоцима овог стравичног злочина који је био нерасвијетљен 20 година.

Детаљном и темељном истрагом прикупљени су докази о починиоцима овог злочина, а тужиоци из Сарајева и Београда који воде предмет, у сталном су контакту од почетка акције хапшења у раним јутарњим часовима.

Међу осумњиченима има високо рангираних војних званичника ВРС из тог периода, као и директних извршилаца који су учествовали у суровим мучењима и каснијим егзекуцијама жртава које су након убиства бачене у ријеку Дрину.

Ова истрага примјер је добре и ефикасне сарадње између тужилаштава двије земље, а на основу Протокола о сарадњи, јер се ради о ратном злочину гдје се почињење ратног злочина, његове жртве и свједоци налазе на подручју двају држава.

Главни тужиоци Салиховић и Вукчевић истакли су да су изузетно задовољни радом заједничког тима који је успио расвијетлити злочин, те на тај начин донијети наду и правду породицама жртава које већ двије деценије трагају за посмртним остацима својих најближих и позивају на откривање и кажњавање починилаца.

Осумњичени ће током дана бити предати поступајућим тужиоцима који ће испитати осумњичене, те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.

Тужилаштва БиХ и Србије настављају заједничку сарадњу на откривању и процесуирању предмета ратних злочина, а о оствареном резултату биће информисани МКСЈ, ММКС као и Савјет безбједности УН-а.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ
 

Фото галерија

06. 2024.
П У С Ч П С Н
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
25.06.2024. - ТУЖИЛАШТВО БиХ УЧЕСТВОВАЛО У МЕЂУНАРОДНОЈ АКЦИЈИ ЕВРОПОЛ-а “GLOBAL CHAIN”
18.06.2024. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛИЦА
18.06.2024. - ОПТУЖЕНИ ЗА НЕДОЗВОЉЕНО СКЛАДИШТЕЊЕ РОБЕ И НЕДОЗВОЉЕНИ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА