Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SARADNJE TUŽILAŠTAVA BiH I SRBIJE

05.12.2014. 12:23
U ranim jutranjim satima, po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istovremeno na području dvije države, provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih lica, od čega 10 u BiH i 5 u Republici Srbiji.
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SARADNJE TUŽILAŠTAVA BiH I SRBIJE
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SARADNJE TUŽILAŠTAVA BiH I SRBIJE
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SARADNJE TUŽILAŠTAVA BiH I SRBIJE
  • UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U ŠTRPCIMA I VIŠEGRADU. VELIKI USPJEH REGIONALNE SARADNJE TUŽILAŠTAVA BiH I SRBIJE

Lica koja su lišena slobode osumnjičena su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd - Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedno lice hrvatske nacionalnosti i jedno lice afro-azijskog porijekla.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirali zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana intenzivno, na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniocima ovog stravičnog zločina koji je bio nerasvijetljen 20 godina.

Detaljnom i temeljnom istragom prikupljeni su dokazi o počiniocima ovog zločina, a tužioci iz Sarajeva i Beograda koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih zvaničnika VRS iz tog perioda, kao i direktnih izvršilaca koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

Ova istraga primjer je dobre i efikasne saradnje između tužilaštava dvije zemlje, a na osnovu Protokola o saradnji, jer se radi o ratnom zločinu gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci nalaze na području dvaju država.

Glavni tužioci Salihović i Vukčević istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima koji je uspio rasvijetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu porodicama žrtava koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinilaca.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućim tužiocima koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštva BiH i Srbije nastavljaju zajedničku saradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informisani MKSJ, MMKS kao i Vijeće sigurnosti UN-a.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA