Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

Реаговање Тужилаштва БиХ на неистините наводе изнесене у магазину Слободна Босна

10.10.2014. 12:04
  • Реаговање Тужилаштва БиХ на неистините наводе изнесене у магазину Слободна Босна

ЗА: Магазин „Слободна Босна“

        н/р главног уредника

реагирање на неистините наводе изнесене у броју од 10.10.2014. године

Поштовани, у прошлом броју магазина објавили сте текст о Тужитељству БиХ и главном тужитељу, у којем сте изнијели већи број конструкција и неистинитих информација. У тексту је изнесено најмање 8 конструкција и неситина, које наводимо у реагирању.

Захтијевамо да ово реагирање објавите.

ГЛАВНИ ТУЖИТЕЉ ГОРАН САЛИХОВИЋ НИКАДА НИЈЕ БИО У ХОНГ-КОНГУ, А РЕЗУЛТАТИ ТУЖИТЕЉСТВА БИХ У ОВОЈ ГОДИНИ НАЈБОЉИ СУ У ПОВИЈЕСТИ ТУЖИТЕЉСТВА БИХ.

1. Тужитељство Босне и Херцеговине и главни тужитељ никада нису били изложени било каквим критикама  од стране отправника послова Велепосланства САД Његове екселенције Ницхоласа Хилла. Напротив, увијек су у позитивном контексту коментирани напори и активности тужитељства, што се може провјерити у Велепосланству САД у нашој земљи. Надаље, резултати рада и активности Тужитељства БиХ препознати су као позитивни кораци у Извјешћу Еуропског повјеренства о напретку БиХ.

Између осталог, сурадња и заједнички тимови Тужитељства БиХ и УНО БиХ довели су до повећања финанцијске дисциплине и уплате пореза и ова је сурадња препозната и у Извјешћу Еуропског повјеренства, дакле, изравно из дипоматских кругова.

2. Број подигнутих оптужница у предметима ратних злочина највећи је у повијести ове институције. Резултати рада на предметима ратних злочина, већ сада је извјесно, бит ће најбољи откако постоји Тужитељство БиХ. За 9 мјесеци подигнута је 31 оптужница за ратне злочине против 61 особе и нити једна оптужница није одбијена.

Када су у питању други видови криминала, међу више од 300, за сада оптужених у овој години, нису ситни пријеступници, како наводите, већ имена највећих носитеља организираног криминала који је потресао БиХ и регију у протеклом десетљећу.

3. Оптужница против Андрије Бјелошевића и др. није „напрасно подигнута“ уочи Браммертзовог доласка у БиХ, она још није подигнута, предмет је у фази истраге и Тужитељство БиХ улаже маскималне напоре да осумњичени за врло озбиљне злочине буду у притвору.

4. Апсолутна је неистина да главни тужитељ није одбио нити један позив за путовање у иноземство. Наиме, Горан Салиховић  је одбио више десетина позива за конференције у иноземству. На конференције иде искључиво када је у питању представљање институције Тужитељства БиХ, ради развијања правосудне сурадње и међународног угледа наше институције. Главни тужитељ носитељ је дипломатског пасоша БиХ који му је држава дала управо да би могао путовати и представљати институцију у свијету.

5. Главни тужитељ никада, али баш никада, није био у Хонг-Конгу.

6. У Тужитељству БиХ је за вријеме мандата г Салиховића подигнута, не једна, него више оптужница против високопозиционираних оптуженика за ратне злочине. Међу њима је и активни официр ОС БиХ, задужен за сурадњу са НАТО, већи број полицијских дјелатника, као и оптужени који су били на политичким функцијама.

7. Главни тужитељ није отишао на „боловање“, како наводите. Не желимо износити детаље ради приватности  особе, али ову грешку остављамо Вашој људскости.

8. Средства из ИПА пројекта и јесу намијењена јачању капацитета институције и њихова реализација сукладна је плану и координацији с институцијама ЕУ и у том процесу нема никаквих проблема нити потешкоћа.

За вашу информацију, а у свјетлу исправног објављивања информација, донаторским  средствима Еуропске уније куповат ће се не само возила, већ и механизација и специјална опрема за процесе ексхумације и идентификације (багер, теренска возила, хладњача, мобилни рентген). У овом процесу, упосленици Тужитељства БиХ управо ових дана у сталном су контакту са представницима ЕУ у БиХ. Захвални смо институцијама ЕУ и ЕК на помоћи коју су нам дали.

Главни тужитељ има повјерење у своје сураднике јер ради са тимом истинских професионалаца и стоји иза њиховог рада, а то што се за њих интересирају и друге институције или аплицирају на одређене позиције, само говори о њиховом квалитету.

Тужитељство БиХ, након једанаест  година постојања, у овом тренутку има најјаче кадровске и техничке капацитете у својој повијести. Радећи у интересу грађана, настојат ћемо да резултати буду што бољи.

У Извјешћу Еуропског повјеренства позитивно је оцијењена регионална сурадња тужитељстава, а то је процес у којем значајну, готово лидерску и иницијаторску улогу има Тужитељство БиХ.

У Извјешћу Еуропског повјеренства препознати су помаци у борби против организираног криминала, тероризма, трговине људима, у чему значајну улогу има Тужитељство БиХ.

О нашим резултатима говоре и здружене полицијске акције по налогу Тужитељства БиХ у којима судјелује и по неколико стотина полицијских дјелатника из полицијских структура из цијеле Босне и Херцеговине, а бројне су и међународне акције у борби против организираног криминала у којима смо судјеловали.

И на крају, главни тужитељ и Тужитељство БиХ збиља нису криви новинарима и уреднику Слободне Босне што због изношења неистинитих информација, а често и лажи и конструкција, губе судбене поступке и плаћају одштете због изнесених увреда и неистина, за такву ситуацију криви су новинари и њихови наводни „извори“.

И овај ће чланак добити и свој судски епилог.

С поштовањем,

                                                                                                мр.сци. Борис Грубешић

                                                               Руководитељ Одјела за односе с јавношћу Тужитељства БиХ

 

Изјава главног тужиоца Brammertza потврђује да је доласком Горана Салиховића на чело Тужилаштва БиХ значајно унапријеђена регионална сарадња између тужилаштава.

 

 ИЗЈАВА (ПДФ)
РЕАГОВАЊЕ (ПДФ)


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
26.04.2024. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА Р ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА
26.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АРМИНА БУРЕИЋА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА
26.04.2024. - ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРКОМ КРАЉЕВИНЕ ШПАНИЈЕ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА