Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH NASTAVLJA INTENZIVNE AKTIVNOSTI NA PRONALASKU I IDENTIFIKACIJI NESTALIH OSOBA. U PROTEKLIH NEKOLIKO DANA, ORGANIZIRANI SU AVIONSKI PRELETI RADI SNIMAKA LOKACIJA POTENCIJALNIH MASOVNIH GROBNICA.

01.09.2014. 15:29
Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Tužilaštvo BiH želi poručiti javnosti i građanima naše zemlje da nastavlja intenzivne aktivnosti koordiniranja i ubrzanja procesa traženja i identifikacije nestalih osoba, u saradnji sa institucijama BiH i međunarodnim institucijama.
  • TUŽILAŠTVO BiH NASTAVLJA INTENZIVNE AKTIVNOSTI NA PRONALASKU I IDENTIFIKACIJI NESTALIH OSOBA. U PROTEKLIH NEKOLIKO DANA, ORGANIZIRANI SU AVIONSKI PRELETI RADI SNIMAKA LOKACIJA POTENCIJALNIH MASOVNIH GROBNICA.

Osoblje Tužilaštva BiH, u proteklom periodu, provelo je više stotina radnih dana na terenu u svim krajevima BiH, u svim vremenskim uslovima, na često nepristupačnim lokacijama, kako bi koordiniralo rad na procesima ekshumacija žrtava ratnih zločina. 

U tom procesu dogovoren je angažman mehanizacije Oružanih snaga BiH na radovima na iskopavanju masovnih grobnica, zatraženo je od institucija vlasti u BiH da se odvoje veća sredstva za ovu namjenu, održan je niz koordinacionih sastanaka sa svim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih kako bi se sve tehničke poteškoće otklanjale što prije, kako proces ne bi bio zaustavljen i nepotrebno prolongiran.

Također, Tužilaštvo BiH je preduzelo niz aktivnosti i dogovora sa institucijama država koje mogu pomoći u ovom procesu, pa su pokrenute aktivnosti za izradu satelitskih snimaka u potrazi za tragovima masovnih grobnica na tlu BiH, a u proteklih nekoliko dana, u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe-ICMP,  Nacionalnim vijećem za istraživanje okoliša i Univerzitetom Bournemouth iz Velike Britanije, uz odobrenje bh vlasti, realizirani su avionski preleti i snimanja lokacija potencijalnih masovnih grobnica, kako bi se pronašle lokacije na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina. 

Tužilaštvo BiH nastavlja dalje sa aktivnostima na traženju posmrtnih ostataka više od 8000 osoba, koje se u BiH vode kao nestale u proteklom ratu.

Ovaj proces iznimno je važan za porodice žrtava koje već 20 ili više godina tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

Traženje nestalih također je važno i za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer pronađeni i identificirani posmrtni ostaci predstavljaju bitan dokazni materijal u predmetima ratnih zločina.

Također, Tužilaštvo BiH poziva sve osobe, organizacije, političke subjekte i institucije u BiH da se suzdrže od nepotrebne politizacije procesa traženja nestalih, jer je taj proces prije svega pitanje istine, pravde i pomirenja u Bosni i Hercegovini u kojem su sve žrtve jednake, a vladavina prava svima potrebna, u procesu izgradnje mira i evropskih integracija Bosne i Hercegovine.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.02.2024. -  PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA
29.02.2024. - OSUMNJIČENI IZ SKY AKCIJE “KUM” LIŠEN SLOBODE NAKON DOLASKA U BiH
29.02.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJE OPOJNE DROGE MARIHUANA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA