Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

Odgovor na upit agencije SRNA o nerazjašnjenim ubistvima u Istočnom Sarajevu

16.06.2014. 13:22
Postovani, Molim Vas da nam odgovorite  u kojoj fazi je istraga  koja se odnosi na ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, odnosno da li Tuzilastvo namjerava da uskoro okonča istragu i procesuira izvršioce i naredbodavce tih zločina. Podsjecamo da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac na sjednici ovog doma postavio delegatsko pitanje u kome je tražio da Tužilaštvo BiH odgovori kada će rasvijetliti ova ubistva, a nakon toga uputio I pismo  glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću u kojem apeluje da se, osam godina nakon što je iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzeti  predmet  koji se odnose na ova ubistva,  konacno procesuiraju  izvršioce i naredbodavce tih zločina. S postovanjem, Novinska agencija SRNA Dopisnistvo Istocno Sarajevo
  • Odgovor na upit agencije SRNA o nerazjašnjenim ubistvima u Istočnom Sarajevu

ISTRAGE ZA NERIJEŠENA UBISTVA KOJA NAVODITE NALAZE SE U OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU ISTOČNO SARAJEVO

Poštovani,

Radi Vaše bolje informisanosti, kao i boljeg uvida građana i javnosti u navedenu materiju, moramo Vam saopštiti sljedeće:

1. Nerazjašnjena ubistva dvojice policijskih zvaničnika, kao i direktora Jahorina osiguranja g. Jugovića, dugi niz godina (tačnije, duže od 10 godina), nalaze se u radu u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, koje je zajedno sa MUP-om RS sprovodilo istragu o ovim ubistvima.

2. Tužilaštvo BiH, zahvaljujući stručnosti, profesionalnosti i upornosti tužilaca i istražilaca, u saradnji sa policijskim operativcima, u proteklom periodu rasvijetlilo je više nerazjašnjenih ubistava sa područja Istočnog Sarajeva (ubistvo Borisa Govedarice, trostruko ubistvo na Vracama 2005. godine kada su ubijeni Milorad Todorović i još dvije osobe, ubistvo Vladimira Mačara na Palama, ubistvo Zorana Goluba u Lukavici), za koja se počiniocima sudi u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka", kao i ubistvo Ljubiše Savića-Mauzera u Bijeljini, gdje je predmet pravosnažno okončan u Sudu BiH i Đorđe Ždrale osuđen na 20 godina zatvora.

Ova teška ubistva otkrivena su u okviru složenih istraga organiziranog i regionalnog kriminala, nakon što su 10 ili više godina bila nerasvijetljena u entitetskom pravosuđu.

Porodice stradalih Markovića, Kneževića i Jugovića također su se obraćale državnom tužilaštvu, te nam ukazivali povjerenje i nadu da ćemo otkriti ubice njihovih najbližih, iskazujući povjerenje državnom pravosuđu.

Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i rasvjetljavanje do sada nerazjašnjenih ubistava koja druge institucije nisu uspjele riješiti, te će svakako, ukoliko u daljim istragama organiziranog kriminala dođe do dokaza i izvršilaca svih nerazjašnjenih ubistava u BiH, svakako procesuirati počinioce.

Međutim, hipoteku nerazjašnjenih zločina koji se procesuiraju pred entitetskim pravosuđem ne želimo nositi, te se prije svega trebate obratiti entitetskom pravosuđu i policiji, te im postaviti pitanje zbog čega čak 10 i više godina nema pomaka u rasvjetljavanju teških ubistava koja ste naveli u upitu.

S poštovanjem,

Odjel za odnose s javnošću Tužilaštva BiH

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2023.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
21.03.2023. - PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „ATM“ U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I PRANJA NOVCA
20.03.2023. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIZIČKOG I PRAVNOG LICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 181.024 KM
20.03.2023. - NA PODRUČJU BRATUNCA PROVEDEN PROCES EKSHUMACIJE I ASANACIJE TERENA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA