Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО БиХ

13.02.2014. 14:37
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић састао се са делегацијом Европске комисије, коју је предводила Паола Пампалони, шефица Одјела за БиХ унутар Дирекције Европске комисије за проширење.
  • ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО БиХ
  • ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО БиХ
  • ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО БиХ
  • ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО БиХ
  • ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО БиХ

Главне теме састанка односиле су се на наставак структуралног дијалога о реформи правосуђа, те тематске сједнице које се требају одржавати прије наставка структуралног дијалога.

Представници Европске комисије су исказали подршку Тужилаштву БиХ у напорима на успостављању владавине права те активностима које тужилаштво предузима како би ефикасније процесуирало предмете ратних злочина, корупције и организованог криминала. Такође, исказана је подршка и активностима на јачању регионалне сарадње између тужилаштава земаља региона.

Главни тужилац се захвалио представницима Европске комисије на подршци у процесу успостављања владавине права у Босни и Херцеговини. Такође је упозорио представнике Европске комисије на покушаје политичких притисака, који су врло штетни за правосуђе и Босну и Херцеговину, а који се дешавају у оквиру приједлога Закона о Тужилаштву БиХ, Закона о платама и накнадама носилаца правосудних функција, те Закона о ВСТС-у БиХ и Закона о Суду БиХ.

„Путем одређених активности се покушава вршити притисак на тужиоце, преко плата и накнада, а такође, врло су негативне интенције да се политичке структуре уплићу у начин избора тужилаца у БиХ. Избор тужилаца мора бити политички независан, а Закон о Тужилаштву БиХ и Закон о ВСТС-у БиХ уопште нису закони о којима је предвиђено да се разговара у оквиру структуралног дијалога“ - истакао је главни тужилац, те позвао Европску комисију и структуре ЕУ да заштите независност правосуђа у Босни и Херцеговини, што су представници Европске комисије и подржали.

Гђа Пампалони је упознала главног тужиоца да је у центру интересовања Европске комисије процес реформе правосуђа у БиХ, те да Европска комисија прати активности које се односе на сарадњу у оквиру протокола о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина, који су потписани између БиХ, Србије и Хрватске.

Главни тужилац Салиховић је истакао да Тужилаштво БиХ у овој години наставља интензивне активности у борби против организованог криминала и корупције, као и напоре за ефикасније процесуирање предмета ратних злочина, те нагласио да је регионална сарадња један од кључних елемената за ефикасно процесуирање предмета међународног криминала.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)
25.03.2024. -  ОПТУЖЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ОСУЂЕН НА КАЗНУ ОД 3 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА