Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

У АКЦИЈИ ТУЖИЛАШТВА БиХ И МУП-а РС ЗАПЛИЈЕЊЕНО ОКО 67,5 КИЛОГРАМА ОПОЈНЕ ДРОГЕ МАРИХУАНА „СКАНК“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 13 ЛИЦА, ДРЖАВЉАНА БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ. ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРЕДЛОЖИЛО ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА 7 ЛИЦА

03.02.2014. 15:12
У координисаној акцији проведеној под надзором тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, полицијски службеници МУП-а РС, у сарадњи са полицијским службеницима из кантоналних МУП-ова у Федерацији БиХ, открили су и заплијенили кријумчарену испоруку од око 67,5 килограма опојне дроге марихуана „сканк“.
  • У АКЦИЈИ ТУЖИЛАШТВА БиХ И МУП-а РС ЗАПЛИЈЕЊЕНО ОКО 67,5 КИЛОГРАМА ОПОЈНЕ ДРОГЕ МАРИХУАНА „СКАНК“. ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 13 ЛИЦА, ДРЖАВЉАНА БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ. ТУЖИЛАШТВО БиХ ПРЕДЛОЖИЛО ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА ЗА 7 ЛИЦА

Заплијена је извршена у околини Берковића, а кријумчари дроге су пружили отпор, након чега су у брзој акцији савладани, стављени под контролу и лишени слободе. Извршени су претреси на више локација у БиХ, а слободе је лишено 13 осумњичених лица са подручја Тузле, Кључа, Невесиња, Гацка и Требиња. Међу осумњиченима лишеним слободе су и тројица држављана Црне Горе, од којих се један, према процјени полицијских и безбједносних органа Црне Горе и земаља региона, сматра за једног од највећих кријумчара опојне дроге у Црној Гори.

Заплијењена количина опојне дроге марихуана „сканк“ на илегалном наркотржишту би представљала око 67.000 појединачних доза, те достиже цијену од неколико стотина хиљада КМ.

У овом предмету је остварена значајна међународна сарадња са правосуђем и полицијом Црне Горе и Аустрије, гдје је у ранијем периоду у истом предмету лишено слободе 9 лица. Проведена акција у оквиру које су вршене одређене активности на подручју Републике Аустрије носи кодни назив „Маестрал“. Ова акција показује одлучност Тужилаштва БиХ и полицијских агенција наше земље да се супротставе међународним организованим криминалним групама које кријумчаре велике количине наркотика.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ је одредио да у Тужилаштву БиХ ванредно раде чак три тужилачка тима из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, састављена од тужилаца, стручних сарадника, истражилаца и дактилографа, тако да су у периоду од 24 часа сви осумњичени били испитани.

Након испитивања осумњичених лица, тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ је упутио приједлог за одређивање мјере притвора за 7 лица.

Мјера притвора предложена је због постојања опасности од бјекства осумњичених, међу којима има и држављана Црне Горе, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и опасности да би могли поново учинити кривично дјело.

За 6 осумњичених су, у складу са законом, предложене мјере забране које предвиђају забрану напуштања боравишта, забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у предмету, као и периодично јављање у надлежну полицијску управу.

Тужилаштво БиХ, заједно са агенцијама за провођење закона из БиХ, земаља региона и Европске уније и у будућности ће предузимати интензивне активности у борби против међународног организованог криминала ради успостављања владавине права и што безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине. Тужилаштво БиХ наставља интензивну истрагу у овом предмету у смјеру подизања оптужнице.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ 

Фото галерија

11. 2023.
П У С Ч П С Н
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
 
28.11.2023. -
28.11.2023. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА
28.11.2023. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ЦРНЕ ГОРЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА НЕДОЗВОЉЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНЕ РОБЕ – ЦИГАРЕТА ВЕЋЕ ВРИЈЕДНОСТИ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА