Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

U AKCIJI TUŽILAŠTVA BiH I MUP-a RS ZAPLIJENJENO OKO 67,5 KILOGRAMA OPOJNE DROGE MARIHUANA „SKANK“. LIŠENO SLOBODE 13 OSOBA, DRŽAVLJANA BiH I CRNE GORE. TUŽILAŠTVO BiH PREDLOŽILO ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 7 OSOBA

03.02.2014. 15:12
U koordiniranoj akciji provedenoj pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a RS, u saradnji sa policijskim službenicima iz kantonalnih MUP-ova u Federaciji BiH, otkrili su i zaplijenili krijumčarenu isporuku od oko 67,5 kilograma opojne droge marihuana „skank“.
  • U AKCIJI TUŽILAŠTVA BiH I MUP-a RS ZAPLIJENJENO OKO 67,5 KILOGRAMA OPOJNE DROGE MARIHUANA „SKANK“. LIŠENO SLOBODE 13 OSOBA, DRŽAVLJANA BiH I CRNE GORE. TUŽILAŠTVO BiH PREDLOŽILO ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA 7 OSOBA

Zaplijena je izvršena u okolini Berkovića, a krijumčari droge su pružili otpor, nakon čega su u brzoj akciji savladani, stavljeni pod kontrolu i lišeni slobode. Izvršeni su pretresi na više lokacija u BiH, a slobode je lišeno 13 osumnjičenih osoba sa područja Tuzle, Ključa, Nevesinja, Gacka i Trebinja. Među osumnjičenima lišenim slobode su i trojica državljana Crne Gore, od kojih se jedan, prema procjeni policijskih i sigurnosnih organa Crne Gore i zemalja regiona, smatra za jednog od najvećih krijumčara opojne droge u Crnoj Gori.

Zaplijenjena količina opojne droge marihuana „skank“ na ilegalnom narkotržištu bi predstavljala oko 67.000 pojedinačnih doza, te dostiže cijenu od nekoliko stotina hiljada KM.

U ovom predmetu je ostvarena značajna međunarodna saradnja sa pravosuđem i policijom Crne Gore i Austrije, gdje je u ranijem periodu u istom predmetu lišeno slobode 9 osoba. Provedena akcija u okviru koje su vršene određene aktivnosti na području Republike Austrije nosi kodni naziv „Maestral“. Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i policijskih agencija naše zemlje da se suprotstave međunarodnim organiziranim kriminalnim grupama koje krijumčare velike količine narkotika.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH je odredio da u Tužilaštvu BiH vanredno rade čak tri tužilačka tima iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, sastavljena od tužilaca, stručnih saradnika, istražilaca i daktilografa, tako da su u periodu od 24 sata svi osumnjičeni bili ispitani.

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za 7 osoba.

Mjera pritvora predložena je zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, među kojima ima i državljana Crne Gore, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Za 6 osumnjičenih su, u skladu sa zakonom, predložene mjere zabrane koje predviđaju zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, kao i periodično javljanje u nadležnu policijsku upravu.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa agencijama za provođenje zakona iz BiH, zemalja regiona i Evropske unije i u budućnosti će preduzimati intenzivne aktivnosti u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala radi uspostavljanja vladavine prava i što sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

10. 2022.
P U S Č P S N
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
28.09.2022. - PRIJEDLOG PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA OSUMNJIČENE U AKCIJAMA “STORAGE” I “INSIDER”
27.09.2022. - PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA AKCIJA USMJERENA NA VIŠE LICA OSUMNJIČENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE NARKOTIKA
27.09.2022. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEOVLAŠTENOG MEĐUNARODNOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA