Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ И СУД БиХ НАСТАВЉАЈУ РАД НА УСПОСТАВЉАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

18.11.2013. 15:23
Након објављених препорука донесених након недавне сједнице структуралног дијалога о реформи правосуђа, а поводом бројних медијских реакција везаних за одржану сједницу структуралног дијалога, те улогу и положај Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, предсједница Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, објављују заједничко
  • ТУЖИЛАШТВО БиХ И СУД БиХ НАСТАВЉАЈУ РАД НА УСПОСТАВЉАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Челници правосудних институција БиХ су током сједнице структуралног дијалога, а прије објављивања препорука, указали на штетност појединих рјешења предложених у нацртима закона који су предмет структуралног дијалога, а које намећу одређене политичке структуре. Те измјене нису добре за владавину права и процес европских интеграција те као такве не могу бити прихваћене.

Члан 7. Закона о Суду БиХ се не може мијењати, него само прецизирати - у овом члану проблем не виде ни судије ни тужиоци - само политичари. Такође, поједина рјешења отварају простор за непримјерено уплитање извршне и законодавне власти у рад Суда, што је супротно стандардима независног судства.

Главни тужилац и предсједница Суда БиХ поново упозоравају да приједлог у вези са Законом о ВСТС-у БиХ представља озбиљан атак на независност правосуђа, јер је неприхватљиво да извршна и законодавна власт бира судије и тужиоце.

Нису добри ни приједлози који се односе на Закон о платама носилаца правосудних функција, јер би евентуалним усвајањем таквог приједлога, изграђени систем који гарантује независност носилаца правосудних фунцкија био угрожен.

Намеће се закључак да је циљ свих предложених рјешења стављање државног правосуђа под контролу извршне и законодавне власти.

Тужилаштво БиХ и Суд БиХ наставиће инсистирати на високим правосудним стандардима који се примјењују у земљама Европске уније. У развијеним демократским земљама независно правосуђе представља трећи стуб власти и не постоји ни један разлог због којег на томе не би требало устрајати и у БиХ.

На нашем путу очувања независног правосуђа изузетно цијенимо подршку међународне заједнице и свих агенција за провођење закона са којима радимо на успостављању владавине права у нашој земљи. На политичке притиске одговараћемо као и увијек - професионалним радом, утврђивањем истине и провођењем закона.

С поштовањем,

 Горан Салиховић                                                              Медџида Кресо

Главни тужилац Тужилаштва БиХ                                        Предсједница Суда БиХ


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХФото галерија

10. 2022.
П У С Ч П С Н
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
28.09.2022. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА И МЈЕРА ЗАБРАНЕ ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ У АКЦИЈАМА “STORAGE” И “INSIDER”
27.09.2022. - ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРОВЕДЕНА АКЦИЈА УСМЈЕРЕНА НА ВИШЕ ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ НАРКОТИКА
27.09.2022. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОМЕТА ОПОЈНИМ ДРОГАМА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33 707 463

РАД СА СТРАНКАМА