Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I SUD BiH NASTAVLJAJU RAD NA USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

18.11.2013. 15:23
Nakon objavljenih preporuka donesenih nakon nedavne sjednice strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, a povodom brojnih medijskih reakcija vezanih za održanu sjednicu strukturalnog dijaloga, te ulogu i položaj Suda BiH i Tužilaštva BiH, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, objavljuju zajedničko
  • TUŽILAŠTVO BiH I SUD BiH NASTAVLJAJU RAD NA USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Čelnici pravosudnih institucija BiH su tokom sjednice strukturalnog dijaloga, a prije objavljivanja preporuka, ukazali na štetnost pojedinih rješenja predloženih u nacrtima zakona koji su predmet strukturalnog dijaloga, a koje nameću određene političke strukture. Te izmjene nisu dobre za vladavinu prava i proces evropskih integracija te kao takve ne mogu biti prihvaćene.

Član 7. Zakona o Sudu BiH se ne može mijenjati, nego samo precizirati - u ovom članu problem ne vide ni sudije ni tužioci - samo političari. Također, pojedina rješenja otvaraju prostor za neprimjereno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad Suda, što je protivno standardima nezavisnog sudstva.

Glavni tužilac i predsjednica Suda BiH ponovo upozoravaju da prijedlog u vezi sa Zakonom o VSTV-u BiH predstavlja ozbiljan atak na nezavisnost pravosuđa jer je neprihvatljivo da izvršna i zakonodavna vlast bira sudije i tužioce.

Nisu dobri ni prijedlozi koji se odnose na Zakon o platama nosilaca pravosudnih funkcija, jer bi eventualnim usvajanjem takvog prijedloga, izgrađeni sistem koji garantuje nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija bio ugrožen.

Nameće se zaključak da je cilj svih predloženih rješenja stavljanje državnog pravosuđa pod kontrolu izvršne i zakonodavne vlasti.

Tužilaštvo BiH i Sud BiH nastavit će insistirati na visokim pravosudnim standardima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije. U razvijenim demokratskim zemljama nezavisno pravosuđe predstavlja treći stub vlasti i ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg na tome ne bi trebalo ustrajati i u BiH.

Na našem putu očuvanja nezavisnog pravosuđa izuzetno cijenimo podršku međunarodne zajednice i svih agencija za provođenje zakona sa kojima radimo na uspostavi vladavine prava u našoj zemlji. Na političke pritiske odgovarat ćemo kao i uvijek - profesionalnim radom, utvrđivanjem istine i provođenjem zakona.

S poštovanjem,

                                             Goran Salihović                                                     Meddžida Kreso

Glavni tužilac Tužilaštva BiH                                    Predsjednica Suda BiH

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

12. 2023.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
08.12.2023. -  TUŽILAŠTVO BiH KOORDINIRA AKTIVNOSTI GRANIČNE POLICIJE I SIPA-e USMJERENE NA LIŠENJE SLOBODE VEĆE GRUPE MIGRANATA KOJI SU POSJEDOVALI ORUŽJE, NA LOKALITETU U BLIZINI SJEVERNE GRANICE BiH
07.12.2023. - PRI POKUŠAJU IZLASKA IZ BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE
07.12.2023. -  PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA, DUHANA VEĆE VRIJEDNOSTI U KOLIČINI OD OKO 1 TONE

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA