Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕ ПОКУШАЈЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА НА РАД И НЕЗАВИСНОСТ ТУЖИЛАШТВА БиХ И ПОРУЧУЈЕ СВИМ ГРАЂАНИМА БиХ ДА НЕЋЕ ПОПУСТИТИ ПОЛИТИЧКИМ ПРИТИСЦИМА

27.08.2013. 11:53
Усљед непримјерених политичких притисака на рад и независност тужилаштва и правосуђа, Тужилаштво БиХ још једном истиче да позивање тужилаштва и главног тужиоца на сједнице парламентарних комисија представља недопустив политички притисак, те грубо и недопустиво политичко мијешање у независност правосуђа.
  • ТУЖИЛАШТВО БиХ НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕ ПОКУШАЈЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА НА РАД И НЕЗАВИСНОСТ ТУЖИЛАШТВА БиХ И ПОРУЧУЈЕ СВИМ ГРАЂАНИМА БиХ ДА НЕЋЕ ПОПУСТИТИ ПОЛИТИЧКИМ ПРИТИСЦИМА

Тужилаштво Босне и Херцеговине није одбрамбена нити безбједносна агенција, него правосудна институција која се брине о поштовању људских права и законитости.

Уколико се ове активности наставе, тужилаштво ће о наведеним притисцима упознати све надлежне домаће и међународне институције, укључујући и ВСТС БиХ, јер је наведена пракса непримјерена демократским државама.

Главни тужилац нема законску обавезу нити овлаштење да треба разговарати о предметима из домена рада тужилаштва нигдје осим у судници, а поготово не на сједницама комисија у Парламенту, или било којим политичким институцијама.

Тужилаштво БиХ исказује пуно поштовање и уважавање институцијама законодавне и извршне власти у БиХ које предлажу и доносе законе, али такође се мора поштовати независно правосуђе као трећи, равноправни стуб власти. Парламент није, нити може бити надређен правосудној власти, него је равноправна институција.

Нико, а нарочито политичари, неће и не могу одлучивати да ли ће тужилаштво некога оптужити или неће оптужити.

Сви носиоци правосудних функција, па тако и тужиоци, одговарају искључиво струци тј. ВСТС-у БиХ, које их бира и разрјешава, а никако политичарима ни политичким органима.

Законом је децидно утврђено коме је Тужилаштво БиХ одговорно и дужно да даје изјашњења.

Тужилаштво БиХ обавјештава грађане Босне и Херцеговине да неће подлећи никаквим политичким притисцима и да ће истрајати у поштовању законитости и борби против криминала, корупције и ратних злочина. Тужилаштво БиХ у томе неће нико спријечити, па ни политички притисци појединих политичара.

Такође, о резултатима рада тужилаштва најбоље говоре готово свакодневне акције по налогу Тужилаштва БиХ и подизање оптужница против починилаца свих облика организованог криминала, ратних злочина, тероризма, као и расвјетљавање више година неразјашњених тешких убистава, пљачки и разбојништава, о којима су грађани БиХ информисани путем медија.

У расправе са политичарима нисмо хтјели и убудуће нећемо улазити јер сматрамо да је штета да се енергија и рад тужилаштва, умјесто на предмете, усмјерава на политичке расправе.

О новим успјесима и раду Тужилаштва БиХ јавност ће бити ускоро информисана, а ријеч је о подизању једне од највећих оптужница против организованог криминала у постдејтонској Босни и Херцеговини.

С поштовањем,

Горан Салиховић

Главни тужилац Тужилаштва БиХ


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА