Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 27 ФИЗИЧКИХ И ПРАВНИХ ЛИЦА

24.07.2013. 15:07
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 18 физичких и 9 правних лица због царинске преваре, прања новца, тешких крађа и фалсификовања исправа.

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против сљедећих физичких и правних лица:

1.    Владе Делића (1964),

2.    Перице Нешковића (1966),

3.    Ернада Нукића (1988),

4.    Шекиба Нукића (1965), 

5.    Асима Бегановића (1971), 

6.    Мехмеда Трговчевића (1950),

7.    Драгана Мартића (1958),

8.       Иве Мркића, по рођењу Прањић Драгана, који је промијенио име у Јосић      Мијо, а сада се зове Иво Мркић (1974),

9.       Љиљане Прањић (1974),

10.     Божидара Кундерта (1959),

11.     Душанке Јевтић (1958),

12.     Амалије Томић (1976),

13.     Мердане Нукић (1968),

14.     Дражена Пејића (1972), 

15.     Суада Куралића (1964),

16.     Ивице Марковића (1960),

17.     Пеје Марковића (1956) 

18.     Бојана Томића (1983),

19.     правног лица „ГРАЂАПРОМЕТ С&Б“ д.о.о. Сочковац-Петрово,

20.     правног лица „О&R COMPANY“ д.о.о. Брчко,

21.     правног лица „ДАМА“ д.о.о. Живинице,

22.     правног лица „Д.М. Лујза“ д.о.о. Чапљина,

23.     правног лица „КАН ВЕСТ КОМПАНИ“ д.о.о. Добој,

24.     правног лица „ЦИПРОМ“ д.о.о. Бијељина,

25.     правног лица „ЕКО МЕТАЛ“ д.о.о. Живинице,

26.     правног лица „АГРОМЕТАЛ“ д.о.о. Брчко дистрикт БиХ и

27.     правног лица „КУСМИ ПРОМ д.о.о Тузла.

Наведена физичка лица се терете да су у периоду од 2006. године до 2011. године, као група за организовани криминал у смислу члана 250. КЗ БиХ, споразумно и планирано дјеловала ради извршења више кривичних дјела, као што су царинска превара, прање новца, тешка крађа и фалсификовање исправа. Ову групу за организовани криминал су Делић Владо и Мркић Иво (Прањић Драган) организовали и њоме руководили, а остали оптужени су јој приступили и у њој имали одређене улоге, у смислу чл. 1. став 20. КЗ БиХ.

Осумњичени Делић Владо и Мркић Иво (Драган Прањић) су, у циљу стицања противправне имовинске користи, планирали и организовали набављање грађевинских радних машина стечених преваром или отуђењем од правних лица на подручју СР Њемачке, Републике Италије, Републике Аустрије и Краљевине Белгије, од оптужених Александра Ахметовића, Милана Јовановића, Данијела Марковића или Ернада Нукића, Ивице Марковића, Пеје Марковића, Бојана Томића или других НН лица. Оптужени Делић Владо и Мркић Иво (Драган Прањић) су након тога планирали и организовали транспорт грађевинских радних машина из поменутих држава на подручје Босне и Херцеговине, планирали и организовали фалсификовање исправа, послове везане за шпедицију и царињење грађевинских радних машина, организовали транспорт грађевинских машина унутар територије Босне и Херцеговине, као и смјештај и продају истих. Новчаним средствима, прибављеним извршеним кривичним дјелима, Делић Владо и Мркић Иво (Драган Прањић) плаћали су све трошкове осумњиченим припадницима групе, који су били непосредни извршиоци превара и отуђења грађевинских радних машина у иностранству. 

Како се у оптужници наводи, осумњичени су у иностранству отуђивали грађевинске радне машине или су их унајмљивали од правних лица која продају и изнајмљују грађевинске радне машине, представљајући се лажним именима, након чега су у електронској форми или на други начин примали лажне фактуре о куповини грађевинских радних машина. Ове фактуре су осумњичени Делић Владо, Мркић Иво (Прањић Драган) и Прањић Љиљана израђивали уз помоћ Кундерт Божидара, да би их преправљали мијењајући податке о цијени, уписујући вишеструко ниже износе продајне цијене грађевинских радних машина и уносили нове податке о увозницима грађевинских радних машина из Босне и Херцеговине. Затим су ангажовали и плаћали превознике из Босне и Херцеговине, Републике Словеније, Републике Хрватске и Републике Србије, који су довозили поменуте грађевинске радне машине, након чега су их одређени чланови организоване групе на појединим царинским испоставама дочекивали, од њих преузимали лажне фактуре и осталу документацију и исту предавали шпедитерима ради сачињавања јединствене царинске исправе (ЈЦИ). Цариници су основу исказаног умањеног износа цијене у ЈЦИ обрачунавали нижу царинску стопу по којој су поменуте грађевинске радне машине и царињене. Након царињења, грађевинске радне машине су одвожене до крајњег купца у Босни и Херцеговини.

Осумњичени се терете да су учинили:

-      Владо Делић - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 3. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чланом 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом тешка крађа из члана 287. став 1. тачка а) у вези става 2. тачка а) КЗ ФБиХ и у вези са чл. 286. став 1. КЗ ФБиХ,

-      Перица Нешковић и Дражен Пејић - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чл. 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом кривотворење исправе 367. став 1. КЗ Брчко дистрикта БиХ.

-      Ернад Нукић и Шекиб Нукић - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ у вези са кривичним дјелом фалсификовање документа из члана 373. став 1. КЗ ФБиХ и у вези са кривичним дјелом тешка крађа из члана 287. став 1 тачка а) и став 2. тачка а) КЗ ФБиХ, у вези са чл. 286. став 1. КЗ ФБиХ.

-      Асим Бегановић и Мехмед Трговчевић - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чл. 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ у вези са кривичним дјелом тешка крађа из члана 287. став 1. тачка а) и став 2. тачка а) КЗ ФБиХ у вези са чл. 286. став 1. КЗ ФБиХ у вези члана 31. КЗ ФБиХ.

-      Драган Мартић и Мердана Нукић - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чл. 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом фалсификовање документа из члана 373. став 1. КЗ ФБиХ.

-      Иво Мркић (Прањић Драган) - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 3. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чл. 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом фалсификовање документа из члана 373. КЗ ФБиХ.

-      Љиљана Прањић, Суад Куралић и Божидар Кундерт - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чл. 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом фалсификовање документа из члана 373. став 1. КЗ ФБиХ.

-      Душанка Јевтић и Амалија Томић - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чл. 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом фалсификовање исправе из члана 377. став 1. КЗ РС.

-      Ивица Марковић, Пејо Марковић и Бојан Томић - кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 4. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом тешка крађа из члана 287. став 1. тачка а) и став 2. тачка а) КЗ ФБиХ у вези са чл. 286. став 1. КЗ Ф БиХ у вези са чл. 55. КЗ ФБиХ.

Осумњичена правна лица:

  1. „ГРАЂАПРОМЕТ С&Б” д.о.о. Сочковац-Петрово,
  2. „О&R COMPANY“ д.о.о.,
  3. „ДАМА“ д.о.о. Живинице,
  4.  „ЛУЈЗА“ д.о.о. Чапљина,
  5.  „КАН ВЕСТ КОМПАНИ“ д.о.о. Добој,
  6.  „ЦИПРОМ“ д.о.о. Бијељина,
  7.  „ЕКО МЕТАЛ“ д.о.о. Живинице и
  8.  „КУСМИ ПРОМ“ д.о.о. Тузла се терете да су учинила кривична дјела организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чл. 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом фалсификовање документа из члана 373. став 1. КЗ ФБиХ у вези са чланом 125. став 4. КЗ БиХ, а
  9. правно лице „АГРОМЕТАЛ“ д.о.о. Брчко се терети да је учинило кривична дјела организирани криминал из члана 250. став 2. КЗ БиХ у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. став 2. КЗ БиХ у вези са чланом 54. КЗ БиХ, у вези са кривичним дјелом прање новца из члана 209. став 2. КЗ БиХ и у вези са кривичним дјелом кривотворење исправе из члана 367. став 1. КЗ Брчко дистрикта БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)
25.03.2024. -  ОПТУЖЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ОСУЂЕН НА КАЗНУ ОД 3 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА