Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН УСПЈЕШАН САСТАНАК О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

15.07.2013. 15:48
Делегација Тужилаштва БиХ у Београду састала се са званичницима Тужилаштва за ратне злочине Србије. Договорена је реализација сарадње на конкретним предметима, као и пружање помоћи колегама из Србије у процесуирању предмета ратног злочина који је извршен у Штрпцима.

Званичници Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, замјеници главног тужиоца Весна Будимир и Драган Чорлија, те тужилац Ибро Булић, боравили су у дводневној посјети Београду, гдје су се састали са највишим званичницима Тужилаштва за ратне злочине Србије, на челу са тужиоцем Миланом Петровићем.

Овај састанак представља наставак активности у складу са Протоколом о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Тужиоци су разговарали о конкретној сарадњи на предметима у којима је, ради даљег процесуирања, потребна узајамна помоћ тужилаштава БиХ и Србије.

Колеге из Београда су од делегације тужилаца из БиХ затражиле помоћ у проналажењу посмртних остатака жртава ратног злочина које су отете из воза у Штрпцима, а за чије се посмртне остатке претпоставља да се налазе у БиХ.

Тужилаштво БиХ је обећало максималну помоћ колегама из Србије у проналаску и ексхумирању ових посмртних остатака.

Тужиоци из БиХ су колеге из Србије упознали о предметима против више од 30 лица чије процесуирање у БиХ није могло бити реализовано, јер се према свим доступним сазнањима налазе на територији Србије.

Међу овим лицима има и лица против којих је у БиХ подигнута оптужница.

Колеге из Србије су дале чврста увјеравања да ће провјерити да ли се наведена лица налазе у Србији, након чега ће се договорити даљи кораци око њиховог процесуирања.

На састанку је договорено и да се сљедећи састанак одржи у мјесецу августу у Сарајеву на највишем нивоу, на којем би присуствовали главни тужиоци Владимир Вукчевић и Горан Салиховић.

Реализација сарадње, у складу са Протоколом о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, представља позитиван помак у борби против некажњивости ратних злочина, а ову сарадњу подржава и Европска унија, у складу са закључцима структуралног дијалога о реформи правосуђа.

За наредну седмицу планиран је састанак у Сарајеву, на највишем нивоу, између главних тужилаца БиХ и Хрватске, Горана Салиховића и Младена Бајића, гдје ће се такође разговарати о конкретној сарадњи и међусобној помоћи у складу са потписаним Протоколом.

Тужилаштво БиХ поздравља позитивне помаке који се дешавају након потписивања Протокола о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, како би се предузеле све активности да се починиоци ратних злочина убудуће не могу сакривати од процесуирања, јер посједују држављанства других земаља.

Ова заједничка сарадња је позитиван помак и у свјетлу европских интеграција земаља региона ради јачања процеса владавине права и помирења, као и постизања правде, како би се испунила очекивања жртава ратних злочина.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА