Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

U BEOGRADU ODRŽAN USPJEŠAN SASTANAK O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

15.07.2013. 15:48
Delegacija Tužilaštva BiH u Beogradu sastala se sa zvaničnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Dogovorena je realizacija saradnje na konkretnim predmetima, kao i pružanje pomoći kolegama iz Srbije u procesuiranju predmeta ratnog zločina koji je počinjen u Štrpcima.

Zvaničnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, zamjenici glavnog tužioca Vesna Budimir i Dragan Čorlija, te tužilac Ibro Bulić, boravili su u dvodnevnoj posjeti Beogradu, gdje su se sastali sa najvišim zvaničnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije, na čelu sa tužiocem Milanom Petrovićem.

Ovaj sastanak predstavlja nastavak aktivnosti u skladu sa Protokolom o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Tužioci su razgovarali o konkretnoj saradnji na predmetima u kojima je, radi daljeg procesuiranja, potrebna uzajamna pomoć tužilaštava BiH i Srbije.

Kolege iz Beograda su od delegacije tužilaca iz BiH zatražile pomoć u pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava ratnog zločina koje su otete iz voza u Štrpcima, a za čije se posmrtne ostatke pretpostavlja da se nalaze u BiH.

Tužilaštvo BiH je obećalo maksimalnu pomoć kolegama iz Srbije u pronalasku i ekshumiranju ovih posmrtnih ostataka.

Tužioci iz BiH su kolege iz Srbije upoznali o predmetima protiv više od 30 osoba čije procesuiranje u BiH nije moglo biti realizovano, jer se prema svim dostupnim saznanjima nalaze na teritoriji Srbije.

Među ovim osobama ima i osoba protiv kojih je u BiH podignuta optužnica.

Kolege iz Srbije su dale čvrsta uvjeravanja da će provjeriti da li se navedene osobe nalaze u Srbiji, nakon čega će se dogovoriti dalji koraci oko njihovog procesuiranja.

Na sastanku je dogovoreno i da se sljedeći sastanak održi u mjesecu augustu u Sarajevu na najvišem nivou, na kojem bi prisustvovali glavni tužioci Vladimir Vukčević i Goran Salihović.

Realizacija saradnje, u skladu sa Protokolom o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, predstavlja pozitivan pomak u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, a ovu saradnju podržava i Evropska unija, u skladu sa zaključcima strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Za narednu sedmicu planiran je sastanak u Sarajevu, na najvišem nivou, između glavnih tužilaca BiH i Hrvatske, Gorana Salihovića i Mladena Bajića, gdje će se također razgovarati o konkretnoj saradnji i međusobnoj pomoći u skladu sa potpisanim Protokolom.

Tužilaštvo BiH pozdravlja pozitivne pomake koji se dešavaju nakon potpisivanja Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kako bi se preduzele sve aktivnosti da se počinioci ratnih zločina ubuduće ne mogu skrivati od procesuiranja, jer posjeduju državljanstva drugih zemalja.

Ova zajednička saradnja je pozitivan pomak i u svjetlu evropskih integracija zemalja regiona radi jačanja procesa vladavine prava i pomirenja, kao i postizanja pravde, kako bi se ispunila očekivanja žrtava ratnih zločina.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

02. 2023.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
 
07.02.2023. - STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA U MOSTARU POSJETILI TUŽILAŠTVO BiH
07.02.2023. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA AKCIZNE ROBE - CIGARETA VEĆE VRIJEDNOSTI
06.02.2023. - GLAVNI TUŽILAC I TUŽIOCI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA KOLEGAMA IZ MRMKS-a

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA