Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ

27.03.2013. 15:32
Главни тужилац Горан Салиховић, те руководиоци и особље Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, састали су се са представницима удружења жртава, која окупљају породице настрадалих лица српске националности, на челу са господином Недељком Митровићем.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ

На састанку је разговарано о раду Тужилаштва БиХ на предметима ратних злочина у којима су страдале жртаве српске националности, те досадашњој и будућој динамици у раду на овим предметима.

Главни тужилац је упознао представнике жртава са својим ставом да сви злочини требају и морају бити процесуирани, без обзира које су националности жртве или учиниоци, уколико постоје докази против одговорних лица који су довољни за подизање оптужнице и судско процесуирање.

Представници удружења жртава су се интересовали за предмете ратних злочина који су, дуго након рата, били у раду у различитим међународним и домаћим правосудним институцијама, те се сада налазе у Тужилаштву БиХ.

Представници Тужилаштва БиХ упознали су представнике жртава да постоји већи број предмета који су у раду и у којима се очекује доношење тужилачких одлука. Такође, истакнуто је да ће Тужилаштво наставити рад на свим предметима који су у раду у овој институцији, а да коначни исход искључиво зависи од количине прикупљених доказа.

На састанку је разговарано и о планираном повећању капацитета Тужилаштва БиХ за рад на предметима ратних злочина, а представници жртава дали су подршку повећању капацитета Тужилаштва и ефикаснијем раду на предметима.

Током састанка истакнута је важност проналаска и идентификације несталих лица за којима се још увијек трага, а главни тужилац је позвао сва лица и удружења која имају сазнања о локацијама на којима се налазе посмртни остаци несталих лица, а који су везани за кривична дјела ратних злочина, да та сазнања доставе тужилаштву и другим надлежним институцијама.

Закључак је и да је потребно убрзати процес тражења несталих, а све у договору, сарадњи и координацији између представника свих субјеката укључених у процес тражења несталих, укључујући и представнике удружења жртава, а по потреби размотрити и могућност формирања заједничких радних тијела.

Представници Тужилаштва БиХ истакли су важност процесуирања свих предмета за ратне злочине учињених у свим крајевима Босне и Херцеговине, те изразили захвалност удружењима жртава, која својим радом могу помоћи правосудним институцијама.

На састанку је разговарано о јачању сарадње и повјерења између правосуђа и удружења која окупљају жртве ратних злочина, а све са циљем што ефикаснијег процесуирања ових предмета.


*напомена о начелу пресумпције невиности

Овом објавом не прејудицира се исход кривичног поступка и не нарушава принцип пресумпције невиности. Свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица (члан 3. став 1. ЗКП-а БиХ).

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ




 

Фото галерија

09. 2024.
П У С Ч П С Н
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
28.08.2024. - ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ НА МЕЂУНАРОДНОМ СЕМИНАРУ У ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ
27.08.2024. - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
23.08.2024. - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА