Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTORICOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE

26.03.2013. 16:26
Na sastanku je razgovarano o potrebnim naporima kako bi se ubrzao proces pronalaska i identifikacije oko 9.000 osoba iz BiH za kojima se još uvijek traga.
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTORICOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTORICOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTORICOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTORICOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTORICOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTORICOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa Kathryne Bomberger, direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Na sastanku je razgovarano o potrebnim aktivnostima i naporima u pronalasku i identifikaciji nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. Procjene su da se još oko 9.000 osoba, nakon rata u BiH, vodi kao nestalo.

Naglašeno je da su do sada pronađeni i identificirani posmrtni ostaci oko 22.000 osoba, a pronalazak i identifikacija preostalih osoba postaju sve teži.

Na sastanku je razgovarano o mjerama i aktivnostima koje trebaju biti preduzete u vezi rješavanja procesa identifikacije pronađenih, a još uvijek neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama i drugim objektima u BiH, kao i potrebnim naporima da se otkriju i pronađu preostale masovne grobnice i posmrtni ostaci za kojima se još uvijek traga. Također, razgovarano je i o potrebnim aktivnostima kako bi se uspostavila što kvalitetnija baza podataka za traženje i identifikaciju nestalih osoba.

Glavni tužilac je istakao da je Tužilaštvo BiH od početka 2011. godine, zajedno sa Institutom za nestale osobe, predstavnicima ICMP-ja kao i agencijama za provođenje zakona, aktivno uključeno u proces koordiniranja aktivnosti vezanih za ekshumacije i identifikacije nestalih osoba, te da su stručni saradnici i osoblje Tužilaštva BiH bili više stotina puta angažovani na terenu, tokom procesa ekshumacija, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Također je istakao da je proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba vrlo važan za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer dokumentacija o pronalasku i identifikaciji nestalih predstavlja dokazni materijal u ovim predmetima, a također, pronalazak posmrtnih ostataka vrlo je važan zbog srodnika žrtava, koji već duže od 17 godina tragaju za nestalim članovima porodice.

Glavni tužilac Salihović zahvalio se ICMP-ju na podršci Tužilaštvu BiH, u radu na pronalasku i identifikaciji nestalih osoba, kao i mogućnostima organizovanja napredne obuke za tužioce i osoblje koje je angažovano u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Gospođa Bomberger je istakla da je potrebno da sve institucije koje su uključene u ovaj proces ulože napore i bez odlaganja pristupe uspostavljanju mehanizma za pregled posmrtnih ostataka u svih 12 mrtvačnica u BiH, kako bi se utvrdilo šta su poteškoće u konačnoj identifikaciji oko 2.500 osoba.

Istakla je da u ICMP-ju postoje izolovani genetički profili za veći broj osoba, koji se ne podudaraju sa uzorcima krvi koji su do sada uzeti od srodnika nestalih osoba, te da se trebaju preduzeti napori da se ovaj problem prevaziđe.

Na sastanku je dogovorena zajednička saradnja Tužilaštva BiH i ICMP-ja u budućnosti, radi pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka osoba za kojima se još uvijek traga, kao i konačne identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Također, dogovoren je i dalji zajednički rad ovih institucija u aktivnostima otkrivanja preostalih masovnih grobnica u BiH, za šta će se koristiti i satelitski snimci, kako bi se došlo do lokacija gdje se nalaze posmrtni ostaci.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

11. 2022.
P U S Č P S N
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
 
28.11.2022. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA
24.11.2022. - OPTUŽENI ZMIJANJAC DRAGOJA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU ZA NAPAD NA SLUŽBENO LICE ZIKS-a BiH U VRŠENJU SLUŽBENIH POSLOVA
24.11.2022. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA