Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА АМБАСАДУ САД-а У САРАЈЕВУ

24.04.2012. 14:56
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три лица која се терете за припрему и извршење терористичког напада на Амбасаду САД-а у Сарајеву, који је учињен 28.10.2011. године.

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1. Мевлида Јашаревића, рођеног 20.12.1988. године у Новом Пазару, Р Србија, држављанина Р Србије, налази се у притвору,

2. Емраха Фојнице, рођеног 16.06.1991. године у Зеници, настањеног у Горњој Маочи, држављанина БиХ, налази се у притвору, и

3. Муниба Ахметспахића, рођеног 20.06.1990. године у Зеници, држављанина БиХ, налази се у притвору.

Оптужени се терете да су постали припадници организоване терористичке групе која је организована у оквиру тзв. вехабијске заједнице у Горњој Маочи, с циљем да својим дјеловањем према институцијама и органима власти у БиХ, те институцијама и органима власти других држава које имају дипломатска представништва у БиХ изразе незадовољство положајем њихове заједнице и сличних заједница у земљи, Европи и свијету, те насилним путем и терористичким активностима утичу на промјену положаја наведених заједница.

Извршење наведених активности је планирано изнуђивањем уступака од органа власти, захтијевањем да НАТО снаге напусте Авганистан, пријетњама грађанима САД-а и Њемачке, те застрашивањем становништва и дестабилизовањем основних политичких и уставних структура власти, као и припремањем и вршењем радњи које имају обиљежја кривичних дјела прописаних Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Оптужени се терете да су као припадници организоване терористичке групе, током 2011. године, одлучили да заједничким дјеловањем, ради постизања описаних циљева, нападом на зграду Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, изврше терористички чин у смислу члана 201. КЗ-а БиХ.

Оптужени су, са њима познатим лицима, извршили припремне радње за овај терористички чин, извршили набавку оружја и војне опреме, укључујући и снајперско наоружање, те су испланирали извршење терористичког акта, међусобно расподијеливши активности везане за извршење терористичког напада.

У оптужници се наводи да је оптужени Мевлид Јашаревић, дана 28.10.2011. године, након што је снимио DVD поруку у којој објашњава своје разлоге за овакав терористички чин, те се опростио са својом породицом, извршио терористички напад на зграду Амбасаде САД-а у Босни и Херцеговини, при чему је пуцајући из аутоматске пушке у периоду од 50 минута испалио сигурно 105 метака из аутоматског наоружања на зграду амбасаде, те том приликом пуцао и на просторије гдје се налазе полицијски службеници Агенције за координацију полицијских тијела у БиХ, који обезбјеђују наведени објекат.

У току овог напада, оптужени Јашаревић је гласно изговарао пријетње службеницима амбасаде и грађанима који су се затекли у близини мјеста догађаја. У дјеловању ватреним оружјем тешко је повријеђен полицијски службеник који је обезбјеђивао зграду амбасаде, начињена је велика материјална штета на згради амбасаде, а наведени догађај изазвао је озбиљно нарушавање безбједносне ситуације и осјећај угрожености грађана и представника дипломатског кора у БиХ, што је имало несагледиве посљедице на међународни углед и положај Босне и Херцеговине, чиме је свим грађанима Босне и Херцеговине нанесена штета.

Оптужени Емрах Фојница и Муниб Ахметспахић терете се да су након извршене припреме у којој су учествовали, као и терористичког напада, заједно са другим њима познатим лицима на подручју Горње Маоче вршили уклањање трагова, уклањање DVD опоруке, уништавање и склањање муниције и војне опреме која је набављена ради терористичког чина, која је након тога, током даље истраге пронађена.

Оптужени Мевлид Јашаревић терети се да је као члан терористичке групе учинио терористички чин с циљем озбиљног застрашивања становништва или присиљавања владе друге земље да нешто изврши или не изврши, нападом на живот лица који може проузроковати његову смрт, нанио велику штету Амбасади САД-а у Сарајеву, чиме је учинио кривично дјело организирање терористичке групе из члана 202д., став 2 КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. став 1. у вези са ставом 5 тачке а. и д. КЗ-а БиХ.

Оптужени Емрах Фојница и Муниб Ахметспахић се терете да су као чланови терористичке групе набавили средства, те предузели друге радње којима су створили услове за извршење кривичног дјела тероризма, те учинили кривично дјело организирање терористичке групе из члана 202д. став 2. КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. став 4. КЗ-а БиХ.

Приликом истраге у овом предмету остварена је сарадња између свих полицијских и безбједносних агенција које дјелују у БиХ, као и сарадња са полицијским агенцијама сусједних земаља, те полицијским службеницима Федералног истражног бироа (FBI) из САД-а.

Тужилаштво БиХ ће одговорност оптужених доказивати исказима укупно 39 свједока и стручних вјештака, а уз оптужницу је приложено више од 100 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)
25.03.2024. -  ОПТУЖЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ОСУЂЕН НА КАЗНУ ОД 3 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА