Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

08.03.2023. 12:45
INFORMACIJA ZA JAVNOST        
  • INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

 

Period 01.01.2022-31.12.2022. godine

 

 

 

KTRZ - Konkretno krivično djelo i počinilac – ratni zločin

 

Podignuto optužnica: 20 optužnica protiv 62 lica

 

Obustava istraga: 20 predmeta protiv 110 lica

 

Nesprovođenje istrage: 37 predmeta protiv 302 lica

 

Ustupljeno na krivično postupanje drugom tužilaštvu: 12 predmeta, 48 lica

 

Ukupno riješeno KTRZ predmeta u fazi prijave i istrage:  126 predmeta, 809 lica*

*u broj 126 ulaze i riješene prijave koje su prešle u fazu istrage, kao i prijave koje su riješene nesprovođenjem istrage

Ukupno završeno KTRZ predmeta 105 protiv 664 lica.

Neriješeno KTRZ predmeta u fazi prijave i istrage na kraju godine: 280 predmeta, 3348 lica.

 

 

 

KTARZ - Neodredivo krivično djelo ili počinilac – ratni zločin, ukupno riješeno: 481 predmet

 

Nesprovođenje istrage: 225 predmeta

 

Riješeno na drugi način: 211 predmeta

 

Prešlo u KTRZ predmet: 21 predmet

 

Preneseno na drugo tužilaštvo: 24 predmeta

 

Neriješeno na kraju godine: 1203 predmeta

 

 

KTNRZ - Konkretno krivično djelo s nepoznatim počiniocem – ratni zločin, ukupno riješeno:  125 predmeta

 

Nesprovođenje istrage: 6 predmeta

 

Obustava istrage: 4 predmeta

 

Riješeno na drugi način: 20 predmeta

 

Preneseno na drugo tužilaštvo:  94 predmeta

 

Neriješeno na kraju godine: 244 predmeta

 

 

Predmeti riješeni putem regionalne saradnje u izvještajnom periodu: 

 

6 potvrđenih optužnica ustupljeno nadležnim organima R. Srbije na postupanje, 2 potvrđene optužnice ustupljene R. Hrvatskoj na postupanje i 1 KTRZ predmet ustupljen R. Hrvatskoj na postupanje u fazi prijave.

 

 

I dalje nedostupno 275 lica u 102 KTRZ predmeta, od toga 27 lica su lica oznake A.

 

 

Ukupno neriješenih lica A u TBiH: 138 lica u 54 KTRZ predmeta. Tužilaštvo BiH je ukupno završilo na različite načine 673 lica oznake A, a od tog broja ustupljeno na postupanje drugim tužilaštvima je 336 lica.

 

 

U cilju postupanja po Revidiranoj državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina (dalje: Revidirana državna strategija), usvojena 24.09.2020. godine, a koja se odnosi na regionalnu saradnju u izvještajnom periodu, predstavnici Tužilaštva BiH održali su niz sastanaka u cilju osnaženja regionalne saradnje. Predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije su dana 05.04.2022. godine održali sastanak u vezi bitnih pitanja regionalne saradnje dva tužilaštva, razmjene informacija, statusa predmeta, ustupanja predmeta na postupanje i uspostavljanje mehanizama za što bolju saradnju. U periodu 10-11.10.2022. godine upriličen je i sastanak predstavnika tužilaštava iz BiH, Tužilaštva za ratne zločine R Srbije, Specijalnog tužilaštva iz Crne Gore i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (dalje: MRMKS), u cilju ostvarenja regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina. Na sastanku se razgovaralo o ustupanju na krivično gonjenje predmeta koji obuhvataju osumnjičene višeg i srednjeg ranga, kao i posebno teške i složene zločine poput seksualnog nasilja u oružanom sukobu. 

 

Tužilaštvo BiH ima konstantnu podršku i pomoć od Ureda MRMKS-a, koji je između ostalog značajno doprinio podržavanju aktivnosti na radu u predmetima gdje su lica nedostupna organima gonjenja u BiH, a koja lica se nalaze u zemljama regije. Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i MRMKS-a u toku 2022. godine održali su sastanke 06.04.2022. godine i 01.11.2022. godine na kojim se raspravljalo o regionalnoj saradnji sa zemljama u regiji i prenosu predmeta susjednim zemljama, nastavku saradnje sa MRMKS-om u vezi pribavljanja i korištenja haških dokaza te vođenja evidencija i razmjene podataka u vezi lica kojima je pregledom dosijea tužilac Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju dodijelio oznaku „A“ i drugih dokaza i dosijea koji mogu pomoći u radu na predmetima ratnih zločina Tužilaštvu BiH. 

 

U cilju postupanja po strateškoj mjeri zaštite i podrške žrtvama i svjedocima Revidirane državne strategije na sastanku održanom 03.11.2022. godine, predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisali su Sporazum o razumjievanju i saradnji u oblasti podrške svjedocima i oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnom postupku za ratne zločine (Sporazum). Navedenim Sporazumom uređuje se saradnja strana potpisnica u vezi sa obezbjeđivanjem efikasne zaštite, podrške i pomoći svjedocima i oštećenima radi njihovog učešća u krivičnom postupku za ratne zločine, kao i unapređenje pomoći i podrške u ostvarivanju njihovih prava u krivičnom postupku kroz saradnju strana potpisnica.

 

 

U prioritetno postupanje u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, u skladu sa Revidiranom državnom strategijom i Aneksom „B“, su stavljeni predmeti u kojima su lica koja su od tužioca Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju dobila standardnu oznaku „A“. U toku 2022. godine u Tužilaštvu BiH su donesene odluke za 23 lica kojima je dodijeljena oznaka „A“.

 

 

U proteklom periodu Tužilaštvo BiH je aktivno radilo na ispunjenju svih strateških ciljeva zadatih u Revidiranoj državnoj strategiji, a koji se ogledaju i u procesu ažuriranja podataka Centralizovane baze ratnih zločina Tužilaštva BiH ažuriranjem podataka iz 17 tužilaštava. Navedenim aktivnostima ispunjena je strateška mjera ažuriranja Centralizovane baze ratnih zločina.

 

                    

 

U izvještajnom periodu u Posebnom odjelu za ratne zločine je urađena revizija svih KTRZ predmeta (pregled složenosti predmeta) s ciljem prioritetnog procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina od strane Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa odredbama Revidirane državne strategije. Revizija KTRZ predmeta je urađena radi efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, s obzirom na ljudske i materijalne kapacitete, a navedenim aktivnostima se osiguralo i postupanje po odredbama Revidirane državne strategije a koje se odnosi na efikasno upravljanje predmetima ratnih zločina, odnosno njihovo raspoređivanje između pravosuđa na nivou BiH i pravosuđa entiteta i Brčko distrikta BiH, a koje će omogućiti procesuiranje u određenom vremenskom periodu. 

 

 

Glavni tužilac i rukovodilac Odjela za ratne zločine su redovno vršili nadzor nad provođenjem odredaba Revidirane državne strategije te podnosili izvještaje o radu na predmetima ratnih zločina Stalnoj komisiji za efikasnost i kvalitet tužilaštva VSTV-a BiH i učestvovali u svim aktivnostima sa predstavnicima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava u BiH VSTV-a BiH, u cilju poduzimanja svih mjera kako bi Tužilaštvo BiH postupalo u najsloženijim predmetima u Posebnom odjelu za ratne zločine.

 

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
25.04.2024. - TUŽILAŠTVO BiH OBAVIJEŠTENO O POTVRĐIVANJU OPTUŽNICE
24.04.2024. - NA PODRUČJU VIŠEGRADA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI JEDNE OSOBE
24.04.2024. -  MEĐUNARODNA AKCIJA “PIRAMIDA” U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIJUMČARENJA VIŠE OD 600 ILEGALNIH MIGRANATA PROVODI SE U BOSNI I HERCEGOVINI

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA