Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TERORIZAM

25.12.2014. 13:59
TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV HUSEINA BOSNIĆA ZV. BILAL, OPTUŽENOG ZA KRIVIČNA DJELA JAVNO PODSTICANJE NA TERORISTIČKE AKTIVNOSTI U VEZI SA VRBOVANJEM RADI TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI I ORGANIZIRANJEM TERORISTIČKE GRUPE
  • PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TERORIZAM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Huseina Bosnića zv. „Bilal“, rođenog 09. 10. 1972. godine u mjestu Mrazovac zaselak Šišići, opština Bužim, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području  BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao u istim javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene kao terorističke organizacije i grupe, te su učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma.

Veći broj osoba državljana BiH koji su otišli na ratište, od koji su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202a. u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202b. i organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, predvodilo je i predvodi, te nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnostima usmjerenim na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba - državljana BiH koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima, jer se radi o krivičnim djelima kojima se ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine, a koja predstavljaju opasnost za globalnu sigurnost.

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA