Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)

24.04.2014. 15:37
Ambasador Knut Vollebaek, komesar Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem.
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA KOMESAROM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE (ICMP)

Na sastanku je razgovarano o procesu traženja i identifikacije osoba nestalih tokom rata u BiH.

S obzirom da se u našoj zemlji traga za još oko 7.000 nestalih osoba, te da je pronalazak i identifikacija nestalih vrlo važan proces i dokazni materijal u predmetima ratnih zločina, glavni tužilac je istakao da institucije u BiH moraju uložiti maksimalne napore u ovom segmentu, te da je potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Glavni tužilac je upoznao ambasadora Vollebaeka sa jačanjem kapaciteta Tužilaštva BiH, naročito u Posebnom odjelu za ratne zločine, te da se u ovoj godini očekuju bolji rezultati u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Također, istakao je da Tužilaštvo ulaže maksimalne napore prilikom ekshumacije, pronalaska i identifikacije nestalih osoba, te da je Tužilaštvu potrebna pomoć međunarodne zajednice u ovom procesu.

Ambasador Vollebaek i direktorica ICMP-јa u BiH Kathryne Bomberger su istakli da su u BiH do sada pronađene i identifikovane oko 23.000 od ukupno oko 30.000 nestalih osoba, što je ogroman obavljeni posao u ovom segmentu, te da će se aktivnosti traženja i identifikacije nestalih osoba nastaviti i ubuduće.

Predstavnici ICMP-ja u BiH su istakli da će se ove aktivnosti nastaviti provoditi radi realizacije ekshumacija naročito kompliciranih i velikih masovnih grobnica i što brže identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Istaknuto je da su aktivnosti u vezi pronalaska i identifikacije žrtava iz masovne grobnice Tomašica u proteklim mjesecima zahtijevale veliki angažman Tužilaštva BiH i ICMP-ja u BiH, što je primjer njihove aktivne saradnje i požrtvovanosti u ovom poslu.

Na sastanku je razgovarano i o procesu revizije posmrtnih ostataka u 11 mrtvačnica, od kojih je revizija završena u Mostaru i Nevesinju, a trenutno se radi u Goraždu, nakon čega će se pristupiti reviziji preostalih 8 mrtvačnica, uključujući Visoko i Tuzlu, gdje se nalazi najveći broj posmrtnih ostataka.

U ovom procesu, koji će se aktivno obavljati u narednom periodu, bit će potrebna velika pomoć međunarodne zajednice kako bi se izvršila identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka.

Na sastanku je istaknuto i to da će se pokušati doći do novih lokacija masovnih grobnica u BiH uz pomoć satelitskih snimaka.

Zvaničnici ICMP-ja su iskazali podršku Tužilaštvu BiH u naporima za uspostavu vladavine prava te procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i aktivnostima vezanim za proces ekshumacija na terenu i identifikaciju nestalih osoba, u kojima službenici Tužilaštva BiH svakodnevno učestvuju na više lokacija, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA