Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

DELEGACIJA EVROPSKE KOMISIJE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH

13.02.2014. 14:37
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović sastao se sa delegacijom Evropske komisije, koju je predvodila Paola Pampaloni, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Evropske komisije za proširenje.
  • DELEGACIJA EVROPSKE KOMISIJE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH
  • DELEGACIJA EVROPSKE KOMISIJE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH
  • DELEGACIJA EVROPSKE KOMISIJE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH
  • DELEGACIJA EVROPSKE KOMISIJE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH
  • DELEGACIJA EVROPSKE KOMISIJE POSJETILA TUŽILAŠTVO BiH

Glavne teme sastanka odnosile su se na nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, te tematske sjednice koje se trebaju održavati prije nastavka strukturalnog dijaloga.

Predstavnici Evropske komisije su iskazali podršku Tužilaštvu BiH u naporima na uspostavi vladavine prava te aktivnostima koje tužilaštvo poduzima kako bi efikasnije procesuiralo predmete ratnih zločina, korupcije i organiziranog kriminala. Također, iskazana je podrška i aktivnostima na jačanju regionalne saradnje između tužilaštava zemalja regiona.

Glavni tužilac se zahvalio predstavnicima Evropske komisije na podršci u procesu uspostave vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Također je upozorio predstavnike Evropske komisije na pokušaje političkih pritisaka, koji su vrlo štetni za pravosuđe i Bosnu i Hercegovinu, a koji se dešavaju u okviru prijedloga Zakona o Tužilaštvu BiH, Zakona o platama i naknadama nosilaca pravosudnih funkcija, te Zakona o VSTV-u BiH i Zakona o Sudu BiH.

„Putem određenih aktivnosti se pokušava vršiti pritisak na tužioce, preko plata i naknada, a također, vrlo su negativne intencije da se političke strukture upliću u način izbora tužilaca u BiH. Izbor tužilaca mora biti politički neovisan, a Zakon o Tužilaštvu BiH i Zakon o VSTV-u BiH uopšte nisu zakoni o kojima je predviđeno da se razgovara u okviru strukturalnog dijaloga“ - istakao je glavni tužilac, te pozvao Evropsku komisiju i strukture EU da zaštite neovisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, što su predstavnici Evropske komisije i podržali.

Gđa Pampaloni je upoznala glavnog tužioca da je u središtu interesovanja Evropske komisije proces reforme pravosuđa u BiH, te da Evropska komisija prati aktivnosti koje se odnose na saradnju u okviru protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koji su potpisani između BiH, Srbije i Hrvatske.

Glavni tužilac Salihović je istakao da Tužilaštvo BiH u ovoj godini nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i napore za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, te naglasio da je regionalna saradnja jedan od ključnih elemenata za efikasno procesuiranje predmeta međunarodnog kriminala.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA