Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DELEGACIJOM TUŽILAŠTVA REPUBLIKE ALBANIJE

14.01.2014. 15:14
Centralne teme sastanka su se odnosile na razmjenu iskustava u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DELEGACIJOM TUŽILAŠTVA REPUBLIKE ALBANIJE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DELEGACIJOM TUŽILAŠTVA REPUBLIKE ALBANIJE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DELEGACIJOM TUŽILAŠTVA REPUBLIKE ALBANIJE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DELEGACIJOM TUŽILAŠTVA REPUBLIKE ALBANIJE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DELEGACIJOM TUŽILAŠTVA REPUBLIKE ALBANIJE
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DELEGACIJOM TUŽILAŠTVA REPUBLIKE ALBANIJE

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, zajedno sa zamjenikom glavnog tužioca Božom Mihajlovićem i sekretarkom Tužilaštva BiH Ismetom Huremović, sastao se sa delegacijom tužilaca iz Republike Albanije koju je predvodio glavni tužilac Adriatik Llalla.

Cilj posjete tužilaca iz Albanije je njihovo upoznavanje pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i kapaciteta Tužilaštva BiH, naročito u segmentu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer se Republika Albanija, kao i ostale zemlje Balkana, susreće sa sličnim oblicima organizovanog kriminala.

Kolegama iz Albanije je prezentovana historija Tužilaštva BiH u proteklih 10 godina od osnivanja, unutarnja organizacija, struktura pojedinih odjela, kao i planovi za jačanje kapaciteta Tužilaštva BiH u budućnosti.

„Tužilaštvo BiH je u 2013. godini podiglo optužnice protiv 469 osoba, što je najveći broj optuženih osoba tokom jedne godine, od osnivanja Tužilaštva do danas“ - istakao je glavni tužilac Salihović.

Tužioci iz Albanije su se interesovali za rad onih kapaciteta Tužilaštva BiH koji procesuiraju krivična djela organizovanog kriminala i korupcije, te za međunarodnu saradnju Tužilaštva BiH sa pravosudnim institucijama regije, Evrope i svijeta.

Glavni tužilac Adriatik Llalla je predstavnike Tužilaštva BiH upoznao sa tužilačkim kapacitetima za procesuiranje organizovanog kriminala u Republici Albaniji, koja ima specijalno tužilaštvo za procesuiranje organizovanog i međunarodnog kriminala.

S obzirom na to da je u proteklih nekoliko godina otkriveno i procesuirano više osoba optuženih za međunarodno krijumčarenje opojne droge marihuana - „skank“ sa područja Albanije, preko Crne Gore u BiH, prisutni su razgovarali o zajedničkoj saradnji u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, kao i zajedničkoj saradnji u borbi protiv drugih oblika kriminala.

Na sastanku je pokrenuta inicijativa za potpisivanje memoranduma o saradnji između Tužilaštva BiH i Tužilaštva Republike Albanije, radi ostvarivanja efikasnije saradnje u borbi protiv organizovanog i međunarodnog kriminala.

Također je istaknuta potreba intenzivnijeg institucionalnog korištenja već potpisanih protokola i sporazuma u segmentu pravosuđa između Republike Albanije i Bosne i Hercegovine.

Od svog osnivanja, Tužilaštvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na uspostavljanju saradnje i kontakata između pravosudnih institucija na međunarodnom nivou, jer je međunarodna saradnja jedan od ključnih elemenata za borbu protiv transnacionalnih oblika kriminala.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
26.04.2024. -  PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA
26.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ARMINA BUREIĆA ZBOG KRIJUMČARENJA STRANIH DRŽAVLJANA
26.04.2024. - GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA AMBASADORICOM KRALJEVINE ŠPANIJE

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA