Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽILAC IZ POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE, ZAJEDNO SA ISTRAŽNIM TIMOM, POSJETIO JE LOKACIJU EKSHUMACIJE MASOVNE GROBNICE U TOMAŠICI KOD PRIJEDORA

20.12.2013. 15:39
Po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH, tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, zajedno sa stručnom saradnicom i istražiocem Tužilaštva BiH, posjetio je mjesto ekshumacije na lokalitetu Tomašica kod Prijedora.
  • TUŽILAC IZ POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE, ZAJEDNO SA ISTRAŽNIM TIMOM, POSJETIO JE LOKACIJU EKSHUMACIJE MASOVNE GROBNICE U TOMAŠICI KOD PRIJEDORA
  • TUŽILAC IZ POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE, ZAJEDNO SA ISTRAŽNIM TIMOM, POSJETIO JE LOKACIJU EKSHUMACIJE MASOVNE GROBNICE U TOMAŠICI KOD PRIJEDORA
  • TUŽILAC IZ POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE, ZAJEDNO SA ISTRAŽNIM TIMOM, POSJETIO JE LOKACIJU EKSHUMACIJE MASOVNE GROBNICE U TOMAŠICI KOD PRIJEDORA

Prošle sedmice je postupajući tužilac preuzeo u rad predmet ekshumacije na lokalitetu masovne grobnice Tomašica i odredio da se angažuje još jedan kriminalističko-sudski tim, u cilju intenziviranja rada na ekshumaciji i medicinsko-kriminalističkoj obradi nađenih tijela žrtava. Postupajući tužilac Tužilaštva BiH je, zajedno sa istražnim timom, obišao lokalitet masovne grobnice Tomašica, kao i kapacitete na lokaciji „Krajina - identifikacioni projekat“ (KIP) Šejkovača, gdje se vrši proces sudsko-medicinske obrade i identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih na lokalitetu Tomašica, te utvrdio da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

Tužilac je na mjestu ekshumacije dobio detaljne informacije o dosadašnjem toku ove ekshumacije tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci više stotina žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline, kao i o nastavku radova u narednom periodu.

Tokom dvodnevnog boravka na području Prijedora i Sanskog Mosta, tužilac i istražni tim su preduzeli mjere i radnje na prikupljanju informacija o mjestima počinjenja zločina i mogućim izvršiocima zločina, čije su žrtve pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Po naredbi glavnog tužioca, proces ekshumacije na Tomašici nije prekinut i radovi se vrše uprkos niskim temperaturama, koje su danima nekoliko stepeni u minusu.

Na lokalitetu Tomašica, gdje proces ekshumacije već traje oko 4 mjeseca, stalno je prisutan istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji nadgleda proces i koordinira rad ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa ostalim institucijama uključenim u procese traženja, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u cijeloj Bosni i Hercegovini, ulaže maksimalne napore da se ovi procesi ubrzaju, te je zbog toga u procesu ekshumacija zatražen i angažman mehanizacije Oružanih snaga BiH.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE VEĆE GRUPE MIGRANATA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA
18.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA OPTUŽENIH ZA ORGANIZOVANO KRIJUMČARENJE VIŠE OD 150 ILEGALNIH MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA