Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

RADNA POSJETA DELEGACIJE TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KRIVIČNE SUDOVE

10.09.2019. 14:16
Prvog dana posjete održan je zajednički sastanak delegacije Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i delegacije Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije na čelu sa glavnom tužiteljicom Snežanom Stanojković i sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeom Brammertzom.  
  • RADNA POSJETA DELEGACIJE TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KRIVIČNE SUDOVE
  • RADNA POSJETA DELEGACIJE TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KRIVIČNE SUDOVE
  • RADNA POSJETA DELEGACIJE TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KRIVIČNE SUDOVE

Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj saradnji i saradnji sa tužilaštvom MRMKS-a, sa akcentom na ustupanje predmeta između tužilaštava BiH i Srbije, kao i saradnji u istragama u predmetima protiv osoba sa dvojnim državljanstvom i osoba koje ne mogu biti izručene, zatim pomoći MRMKS-a u ovim procesima, kao i drugim pitanjima u vezi regionalne saradnje, koja su inicirana na prethodnom regionalnom sastanku tužilaca u Beogradu u maju 2019. godine.

Drugog dana posjete održan je sastanak delegacije Tužilaštva Bosne i Hercegovine sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeom Brammertzom i saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti nastavka pomoći Ureda tužioca MRMKS-a na poboljšanju regionalne saradnje u okviru projekta UNDP-a u kojem učestvuju tužilaštva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Delegacija Tužilaštva Bosne i Hercegovine iskazala je potrebu za nastavkom dalje saradnje sa MRMKS-om, ne samo u okviru regionalne saradnje, nego i rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, te o potrebi nastavka projekta oficira za vezu Tužilaštva BiH pri MRMKS-u, kao i projekta angažovanja pripravnika.

Takođe se razgovaralo i o realizaciji regionalnog projekta traženja nestalih osoba koji se odvija u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa, Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP), Institutom za nestale osobe BiH kao i institucijama angažovanim na traženju nestalih osoba iz regije.

Glavni tužioci su iskazali spremnost za nastavak saradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba.

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

06. 2021.
P U S Č P S N
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
 
15.06.2021. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANIH DRŽAVLJANA, OPTUŽENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA
14.06.2021. - NA EKHUMACIJI U BIJELJINI PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI
11.06.2021. - GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ SUDJELUJE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI – SUZBIJANJE TRANSNACIONALNOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA, KOJA SE ODRŽAVA U TURSKOJ

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA