Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ОДЛУЧНА БОРБА ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ И CYBER КРИМИНАЛА. ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРИВЕДЕНО И ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ОСАМ ЛИЦА У АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА „КРУНА“

21.06.2016. 15:27
Поступајућа тужитељка, са тимом сарадника, налази се на терену у Бањој Луци гдје координише рад више десетина полицијских службеника МУП-а РС који проводе акцију.
  • ОДЛУЧНА БОРБА ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ И CYBER КРИМИНАЛА. ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРИВЕДЕНО И ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ОСАМ ЛИЦА У АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА „КРУНА“

Предмет кодног назива „Круна“ односи се на обимну истрагу око недопуштене трговине идентитетима грађана БиХ и фалсификовања јавних исправа Босне и Херцеговине за потребе припадника организованих криминалних група из других европских земаља.

У координисаној акцији, полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, рано јутрос су по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију лоцирали и на подручју Бања Луке, Градишке и Санског Моста ставили под надзор, привели и лишили слободе укупно осам лица.

Осумњиченима се на терет ставља да су још од мјесеца маја 2013. године, на подручју града Бања Луке и општина Градишка и Србац, те ширег подручја западне и сјеверне Босне и Херцеговине, супротно одредбама Конвенције Савјета Европе за заштиту појединаца гледе аутоматске обраде личних података и супротно законима Босне и Херцеговине неовлаштено вршили продају личних података држављана Босне и Херцеговине који су законом заштићени.

Према прикупљеним доказима, осумњичени су личне податке садржане у личним картама и пасошима као јавним исправама и другим јавним евиденцијама података, продавали њима познатим иностраним држављанима за потребе израде фалсификованих докумената са стварним подацима, а које су користили припадници криминалних група и кланова из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Бугарске, а који се доводе у везу са извршењем најтежих кривичних дјела из области организованог криминалитета.

На тај начин, почињеном злоупотребом, прављени су лични документи са стварним подацима бх. Грађана, а којима су се користили починиоци најтежих кривичних дјела. У оквиру активности лишена је слободе и једна службеница полицијских структура, осумњичена да је помагала у изради и добијању оваквих докумената.

Наведеним незаконитостима осумњичени су стекли незакониту имовинску корист у износима од више десетина хиљада конвертибилних марака, те нанијели огромну штету грађанима БиХ чији су подаци злоупотријебљени. 

Паралелно са лишењем слободе, у току су претреси на десет локација у Босни и Херцеговини, док се по замолницама Тужилаштва Босне и Херцеговине активности претреса и лишења слободе на подручју Хрватске и Словеније координишу са УСКОК-ом и Специјалним тужилаштвом за организовани криминал Републике Словеније.

Тужилаштво БиХ, заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, провело је дуготрајне и темељите истражне мјере и радње предвиђене Законом о кривичном поступку БиХ и прикупило доказе о одговорности осумњичених.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама, наставља интензивну борбу против свих облика кривичних дјела организованог и cyber криминала, а проведена акција кодног назива „Круна“ представља најсложену акцију која обухвата кривична дјела организованог и cyber криминала на нивоу Босне и Херцеговине.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
25.04.2024. -  ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ, РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ И УГРОЖАВАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ
25.04.2024. -  ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУЋУЈЕ ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ О НЕОДРЕЂИВАЊУ ПРИТВОРА И МЈЕРА ЗАБРАНЕ У ПРЕДМЕТУ “BLACK TIE 2”
25.04.2024. - ТУЖИЛАШТВО БиХ ОБАВИЈЕШТЕНО О ПОТВРЂИВАЊУ ОПТУЖНИЦЕ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА