Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ДЕМАНТ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

15.02.2016. 14:04
Поводом јавног иступа адвоката Васвије Видовић на FACE TV, којом приликом је изнијела низ неистина и дезинформација на рачун Тужилаштва Босне и Херцеговине, те њеног континуираног обмањивања јавности у погледу битних чињеница у кривичном предмету против Фахрудина Радончића и других, дајемо сљедећи:
  • ДЕМАНТ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ДЕМАНТ

У досадашњем току поступка против Фахрудина Радончића и других, адвокатица Видовић је учестало иступала у јавност са изјавама у вези са овим поступком које су нетачне и ничим поткријепљене, притом кршећи Кодекс адвокатске етике, злоупотребљавајући медијски простор и дезавуишући јавност таквим дезинформацијама.

Адвокатица Видовић је сада изнијела нетачне тврдње да се незаконито прислушкују међународни званичници и чланови Предсједништва и поновила да се ради о монтираном и политичком процесу против Фахрудина Радончића, о кршењу правних принципа и незаконитом разрјешењу дужности браниоца у овом предмету, настављајући преко конструисања наводних повезаности тужилаца и појединаца из политичких странака до глорификовања бившег главног тужиоца.

Све ове и друге непримјерене и нетачне тврдње адвокатице Видовић, изјаве дате медијима у ранијем току овог кривичног поступка и приликом гостовања у емисији на FACE TV, одлучно и енергично демантујемо.

Истичемо да предметом посебних истражних радњи – надзор и снимање телефонских разговора – нису били нити међународни званичници нити чланови Предсједништва, већ искључиво осумњичена лица, те да су све процесне радње предузете у складу са законом, на правилан начин и уз поштовање свих правних принципа и стандарда.

У погледу инсинуација о незаконитом разрјешењу дужности браниоца, акцентирамо да је Тужилаштво поступило у складу са одредбом члана 41. став 2. ЗКП-а БиХ којом је прописано да бранилац који је позван као свједок не може бити бранилац у том предмету, а притом нарочито водећи рачуна о ограничењу из одредбе члана 82. став 1. тачка б) ЗКП-а којим није дозвољено саслушавати браниоца у погледу чињеница које су му постале познате у својству браниоца.

Глорификујући бившег главног тужиоца државног тужилаштва, адвокатица Видовић очито жели истакнути неке замјерке на рачун рада садашњег главног тужиоца, заборављајући да је бивши тужилац Јурчевић у пола мандата напрасно и под до данас неразјашњеним околностима дао оставку на ту дужност.

Наглашавамо да је својим иступима адвокатица Видовић прекршила одредбу поглавља IV тачке 3. Кодекса адвокатске етике, којом се адвокату експлицитно забрањује да у току кривичног поступка даје јавне изјаве којима би се на недопуштен начин стварали одређени дојмови у јавности и које би могле утицати на ток и исход поступка.

Сходно томе, позивамо Регионалну и Федералну адвокатску комору да предузму одговарајуће мјере у складу са поглављем IX Кодекса адвокатске етике, с обзиром да јавни иступи адвоката противни одредбама Кодекса представљају тежу повреду адвокатске дјелатности.

Забрињавајуће је што је адвокатица Видовић, и након што је саслушана као свједок у овом предмету, свјесна да је разријешена дужности браниоца и да нема право на давање јавних изјава у вези са овим предметом, наставила са јавним иступима и изношењем властитих концепција о наводним неправилностима у овом поступку.

Тужилаштво посебно истиче да је спремно примити конструктивне критике, свјесно слободе јавног изношења мишљења и коментарисања, уз опаску да то не смије ни на који начин угрожавати актуелне кривичне поступке, те да напомиње да евентуалне неправилности треба рјешавати у правним процедурама.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
29.03.2024. - ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ “БОСНАЛИЈЕК” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА, НОВЧАНА КАЗНА, КАО И ОДУЗИМАЊЕ И ПОВРАТ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА