Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ МЕЂУНАРОДНОГ НЕОВЛАШТЕНОГ ПРОМЕТА ОПОЈНЕ ДРОГЕ

13.06.2013. 15:05
Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- К. С. (1982) из Велике Кладуше, држављанина БиХ, налази се у притвору,

- Ф. А. (1981) из Велике Кладуше, држављанина БиХ,

- П. Џ. (1987) из Велике Кладуше, држављанина БиХ и

- К. З. (1956) из Велике Кладуше, држављанке БиХ.

Оптужени К. С. се терети да је у периоду од септембра до децембра 2012. године, ради прибављања незаконите имовинске користи организовао групу људи на подручју Босне и Херцеговине и Републике Словеније, која се бавила производњом те међународном продајом и превозом опојне дроге cannabis sativa L, познатије као „марихуана“, која је прописом проглашена опојном дрогом, да би је продавао његовом дугогодишњем сараднику из Р Словеније, као и другим лицима из земаља Европске уније са којима је ступао у контакт и који су од њега наручивали и куповали опојну дрогу.

Према наводима оптужнице, оптужени Ф. А. и П. Џ. су постали члановима организоване групе људи у оквиру које су се бавили производњом и прометом опојне дроге ради међународне продаје, док је оптужена К. З. посредовала у међународној продаји.

Слиједећи упуте К. С., оптужени Ф. А. и П. Џ. су по његовом налогу и након што је он прибавио опрему, инсталирао лабораторију и поучио их узгоју, узгајали дрогу у породичној кући П. Џ. на подручју Унско-санског кантона, а оптужени К. С. је за то вријеме углавном боравио на подручју Р Словеније. Након што су стабљике израсле спремне за брање, сушење и конзумирање, К. С. би затражио од Ф. А. да му донесе опојну дрогу како би он провјерио квалитет те му налагао да исту преда К. З., а њој да преузме опојну дрогу и исплати новац за обављени посао. Оптужена К. З. би потом предала дрогу њима познатом лицу, које је на њима познат начин пребацивало опојну дрогу на подручје града Љубљане, како би је К. С. могао на њему познат начин транспортовати и продавати сараднику и другим купцима из земаља Европске уније.

Другом тачком оптужнице, оптужени К. С. се терети да се на исти начин бавио производњом ради продаје ове опојне дроге и на простору Р Словеније. Наиме, он је на подручју Р Словеније ангажовао двојицу сарадника да за њега производе опојну дрогу „марихуана“, а коју је он даље продавао на подручју Р Словеније сараднику и другим купцима са подручја Краљевине Холандије.

Оптужени се терете да су током наведеног периода починили међународну продају веће количине опојне дроге марихуана. Након што су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Словеније у заједничкој координисаној акцији са припадницима Државне агенције за истраге и заштиту БиХ у обје државе извршили претресе локација, том приликом пронађена је лабораторија за узгој на подручју Љубљане као и велика количина стабљика ове биљке, а на подручју Велике Кладуше је такође пронађена лабораторија за узгој као и већа количина стабљика ове биљке.

Због радњи описаних на претходни начин, оптужени се терете да су починили: К. С. кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 2. у вези става 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине у вези са кривичним дјелом неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 238. става 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине а све у вези са чланом 53. (стјецај кривичних дјела); оптужени Ф. А. и П. Џ. да су починили кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 2. у вези става 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине а у вези са кривичним дјелом неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 238. става 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине, те К. З. кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
23.04.2024. - МЕЂУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЕВРОПОЛ ОГЛАСИЛА СЕ ПОВОДОМ АКЦИЈЕ BLACK TIE 2, ПРОВЕДЕНЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ
22.04.2024. - ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА
22.04.2024. - АКЦИЈА “BLACK TIE 2” У БОРБИ ПРОТИВ МЕЂУНАРОДНИХ НАРКО-КАРТЕЛА ПРОВОДИ СЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА