Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANE ILEGALNE IMIGRACIJE

30.07.2021. 17:54
Na sastanku je razgovarano o radnim aktivnostima, kao i komunikaciji i djelovanju institucija i agencija koje su članice Udarne grupe u jačanju kapaciteta za procesuiranje krivičnih djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija.
  • ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANE ILEGALNE IMIGRACIJE
  • ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANE ILEGALNE IMIGRACIJE
  • ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANE ILEGALNE IMIGRACIJE

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, u čijem radu sudjeluju predstavnici policijskih, pravosudnih, sigurnosnih i institucija za provođenje zakona, sa svih nivoa u Bosni i Hercegovini.

Današnji sastanak Udarne grupe upriličen je povodom svjetskog  Dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Na početku sastanka istaknuto je da su, između ostalih, institucije u okviru Udarne grupe i Specijalizirane mreže istražilaca i tužilaca, kao i koordinacioni timovi za borbu protiv trgovine ljudima, zajedno sa nevladinim sektorom, doprinijeli napretku Bosne i Hercegovine na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2.

Također, naglašeno  je da se aktivnosti moraju nastaviti u budućnosti, sa ciljem još efikasnijeg  procesuiranja  počinilaca ovih krivičnih djela i zaštite žrtava trgovine ljudima, a ujedno sa ciljem poboljšanja statusa Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti.

Glavna tužiteljica upoznala je članove Udarne grupe da je, u skladu sa najnovijim izmjenama Pravilnika Tužilaštva BiH, u Tužilaštvu BiH izvršeno formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Svi prisutni članovi Udarne grupe izvijestili su sudionike sastanka o radu i rezultatima institucija iz kojih dolaze u procesuiranju krivičnih djela iz ove oblasti. 

U proteklom periodu podignute su optužnice za krivična djela trgovine ljudima i krijumčarenja osoba, kojima su obuhvaćeni i strani državljani, kao i državljani Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, a također evidentirane su žrtve i oštećeni koji su strani državljani.

Jedan od zaključaka sastanka je da će se u narednom periodu izvršiti detaljna analiza preporuka iz Izvještaja State Departmenta, koje se odnose na Udarnu grupu s ciljem realizacije istih u narednom periodu. 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

09. 2021.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
 
21.09.2021. - SASTANAK DELEGACIJA TUŽILAŠTVA BiH I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBIJE ODRŽAN U BEOGRADU
21.09.2021. - GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SUDJELOVALI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA
21.09.2021. - SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA SERGEA BRAMMERTZA I  GORDANE TADIĆ ODRŽAN U BEOGRADU

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA