Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

19.06.2019. 18:52
Glavni tužilac UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, sastali su se danas u Sarajevu u vezi pripreme za nadolazeći izvještaj tužioca Brammertza za Vijeće sigurnosti UN-a, te kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.
  • GLAVNI TUŽILAC MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH
  • GLAVNI TUŽILAC MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH
  • GLAVNI TUŽILAC MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH
  • GLAVNI TUŽILAC MRMKS-a SERGE BRAMMERTZ U POSJETI TUŽILAŠTVU BiH

Glavna tužiteljica Tadić ponovno je iskazala želju za kontinuiranom i pojačanom saradnjom i podrškom iz tužilaštva Mehanizma, a glavni tužilac Brammertz je potvrdio spremnost svog Ureda da pruži traženu podršku Tužilaštvu BiH, kako bi istom omogućio ostvarenje pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Glavni tužioci su razgovarali o potrebi za hitnim poboljšanjem saradnje u istragama i procesuiranju ratnih zločina, te o koracima preduzetim u pogledu nastavka dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužilaca za ratne zločine u Beogradu. Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama. Tužilaštvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužilaštvo Mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prenosa predmeta te praćenje napretka u predmetima.

Glavni tužioci su također razgovarali o napretku koji je postiglo Tužilaštvo BiH. Prepoznati su pozitivni rezultati koje je nedavno ostvarilo Tužilaštvo BiH, posebno u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška krivična djela i optuženike visokog nivoa. Dalje je dogovoreno da se nastavi sa poboljšanjem rada Tužilaštva BiH. Glavna tužiteljica Tadić zatražila je pomoć tužilaštva Mehanizma u segmentu rješavanja prepoznatih problema, daljem jačanju kapaciteta i nastavku podrške u unapređenju rada. Tužilaštvo Mehanizma će nastaviti pomagati Tužilaštvo BiH u rješavanju preostalih predmeta Pravila puta.

Glavni tužilac Brammertz naglasio je ozbiljnu zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i širom regije, o čemu će još jednom izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a. Glavni tužioci su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji.

Glavni tužioci su se također složili da se činjenice utvrđene u presudama MKSJ-a, Mehanizma i Suda BiH moraju poštivati i prihvatati kao osnovni principi vladavine prava.

U konačnici, glavni tužioci su razgovarali o zajedničkoj saradnji u potrazi za nestalim osobama, zajedno sa drugim ključnim partnerima kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, Institut za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog križa, koja je nedavno dovela do otkrića masovne grobnice.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIHFoto galerija

09. 2019.
P U S Č P S N
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
19.09.2019. - GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOM MISIJE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ZA MIGRACIJE (IOM) U BOSNI I HERCEGOVINI
19.09.2019. - GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PRAVOSUDNOM OFICIRKOM ZA VEZU PRI FRANCUSKOM CENTRU EKSPERTIZE ZA SIGURNOST U JUGOISTOČNOJ EVROPI
18.09.2019. - GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ČLANOVIMA PORODICE  MEMIĆ; U PREDMETU DONESENA NAREDBA O POKRETANJU ISTRAGE

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA