Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH ZADOVOLJNO NAJVEĆOM IZREČENOM KAZNOM U PREDMETU FINANSIJSKOG KRIMINALA

07.12.2015. 12:54
Izrečenom pravosnažnom presudom u predmetu Čago i drugi izrečeno ukupno 23 godine zatvora i oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 7,5 miliona KM, čime je ova presuda najveća u historiji BiH u oblasti finansijskog kriminala.
  • TUŽILAŠTVO BiH ZADOVOLJNO NAJVEĆOM IZREČENOM KAZNOM U PREDMETU FINANSIJSKOG KRIMINALA

Tužilaštvo BiH, postupajući tužilac, stručni saradnici i istražitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji su nekoliko godina intenzivno radili na predmetu protiv Čago Fahrudina i dr., ocijenili su izrečenu presudu kao ogroman iskorak Bosne i Hercegovine u borbi protiv finansijskog kriminala i poreznih utaja.

Presuda obuhvata 6 fizičkih i tri pravna lica (preduzeća). Prvooptuženi Čago Fahrudin osuđen na kaznu zatvora od 10 godina, a ostali optuženi na kazne od 7 godina, 2 i pol godine, godinu i pol, te dvije kazne od po godinu zatvora.

Ovom presudom izrečena je najveća kazna za organizirani kriminal, porezne utaje i pranje novca u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, a s obzirom da je veći broj nekretnina i pokretnina zamrznut tokom postupka, to će olakšati naplatu kazni.

Tužilaštvo BiH uložilo je ogromne napore u otkrivanju i dokazivanju finansijskog kriminala ogromnih razmjera, a nakon provedenog sudskog postupka napori tužilaštva rezultirali su osuđujućim presudama za sve optužene.

Ovaj predmet je vodio tužilac Ismet Šuškić, šef Odsjeka za privredni kriminal, koji je specijaliziran za procesuiranje finansijskog kriminala, te je priznati stručnjak i edukator u borbi protiv finansijskog kriminala u BiH i regionu.

Ova presuda predstavlja potvrdu posvećenosti Tužilaštva BiH borbi protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu i na taj način i svim građanima naše zemlje.

Ova presuda, uz predmet Kekerović, predstavlja izuzetne rezultate Tužilaštva BiH u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i privrednog kriminala.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost partnerskim agencijama, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – SIPA na saradnji u ovom predmetu.

Nastavljamo odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, poreznih utaja, radi spr i kažnjavanja počinilaca ovih krivičnih djela, te oduzimanja nezakonite imovinske koristi i vraćanju novca građanima Bosne i Hercegovine, radi jačanja uspostave vladavine prava, a navedena presuda je poruka svima koji čine ova krivična djela da naša zemlja ima kapacitete kojima će biti otkriveni procesuirani i kažnjeni.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
17.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA LITVANIJE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA
17.04.2024. - NA PODRUČJU BiH LOCIRANA, IDENTIFIKOVANA I ZBRINUTA ŽRTVA MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA PETOGODIŠNJA DJEVOJČICA SA PODRUČJA NJEMAČKE
16.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA BJELORUSIJE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA