Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PROVEDENA MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „CD“. LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA U BiH ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I TRGOVINE LJUDIMA

23.06.2015. 14:09
   Radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj je radio prvi zajednički istražni tim Bosne i Hercegovine i Republike Francuske. Istovremeno su realizovane aktivnosti lišenja slobode i pretresa više desetina osumnjičenih osoba u BiH i Francuskoj. 
  • PROVEDENA MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „CD“. LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA U BiH ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I TRGOVINE LJUDIMA

 

U koordiniranoj akciji koju je vodio zajednički istražni tim policije, Tužilaštva BiH i Francuske, po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e jutros su realizovali veliku akciju kodnog naziva „CD“, protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i trgovinu ljudima radi radne eksploatacije, krađe i prosjačenja na području Francuske.

 

U brzoj akciji koja je provedena u oba bh entiteta, na području  Zenice, Vlasenice, Jajca i Prijedora, lišeno je slobode više osoba i izvršeni su pretresi većeg broja objekata i vozila koja koriste osumnjičeni.

Osobe lišene slobode osumnjičene su da su u dužem vremenskom periodu, od 2012. godine, organizovale odlaske žena i maloljetne djece na područje Francuske, gdje su prijetnjama, ucjenama, zlostavljanjima, iznudama i zastrašivanjima tjerali žrtve da vrše džepne krađe i druge oblike uličnog kriminala u više gradova na području Francuske.

Na taj način, osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu više od 2 miliona eura, koju su koristili za lične potrebe i kupovinu nekretnina u BiH.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su i zbog krivičnih djela pranja novca, krivotvorenja isprava, krijumčarenja osoba, zloupotrebe opojnih droga i drugih krivičnih djela.

Akcija je na dogovoreni znak počela jutros u 6:00 sati u BiH i Francuskoj.

Na ovom predmetu radio je zajednički istražnim tim iz BiH i Francuske, sastavljen od oko 20 osoba, iz policijskih i tužilačkih institucija BiH i Francuske, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dviju država, radi otkrivanja vrlo složenih i društveno opasnih oblika kriminala koji ugrožavaju sigurnost građana na području BiH i Evropske unije.

Aktivnosti je podržala Evropska asocijacija tužilaca - EUROJUST.

Tužilaštvo BiH i SIPA su sudjelovanjem u ovoj akciji pokazali spremnost za rad na rasvjetljavanju najsloženijih oblika međunarodnog kriminala i pokazali visok nivo profesionalizma u saradnji sa kolegama iz Evropske unije.

Glavni tužilac i zvaničnici Tužilaštva BiH održali su više sastanaka sa kolegama u Francuskoj i članovima zajedničkog istražnog tima u BiH i Francuskoj.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost institucijama Evropske unije, EUROJUST-u, pravosuđu i policiji Republike Francuske i policijskim službenicima BiH koji su radili na provođenju ove važne međunarodne operacije.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

10. 2021.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
18.10.2021. - Saopštenje za javnost
16.10.2021. - U OKVIRU MEĐUNARODNOG PREDMETA TUŽILAŠTVA BiH VELIKA ZAPLJENA OPOJNE DROGE HEROIN NA PODRUČJU HRVATSKE
15.10.2021. - SASTANAK NAJVIŠIH ZVANIČNIKA TUŽILAŠTVA BiH, REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽILAŠTVA I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE ODRŽAN U BEOGRADU

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA