Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PROVELO ODLUČNU AKCIJU U BORBI PROTIV KORUPCIJE. LIŠENE SLOBODE 3 OSUMNJIČENE OSOBE

26.02.2015. 11:57
Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode: - Ramu Brkića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH, - Senada Šabića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH, i - Azru Miletić, sutkinju Apelacionog odjela Suda BiH.  
  • TUŽILAŠTVO BiH PROVELO ODLUČNU AKCIJU U BORBI PROTIV KORUPCIJE. LIŠENE SLOBODE 3 OSUMNJIČENE OSOBE

Navedeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su za krivična djela:

Azra Miletić - primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona od strane sudije,

Ramo Brkić - davanje dara ili drugih oblika koristi, i

Senad Šabić - davanje dara ili drugih oblika koristi.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

U ovom trenutku, medijima i javnosti ne možemo dati više informacija.

Saopštenje Suda Bosne i Hercegovine
(26.02.2015.)

Sinoć, 25.02.2015. godine, sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić lišena je slobode i odvedena u prostorije SIPA-e zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi kao i kršenje zakona od strane sudije. U ovom trenutku, u interesu istrage, ne može se iznositi više informacija.

 

Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Miletić obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou. Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, odnosno o fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije i može poljuljati vjeru građana u pravosuđe.

 

Stoga Sud BiH uvjerava sve građane da će sva lica, bez obzira na položaj koji uživaju u bilo kojoj instituciji, odgovarati pred zakonom i da  neće ni na koji način biti zaštićeni od odgovornosti. Sud BiH će se ograditi od svih pojedinaca koji bi nečasnim radnjama mogli dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo.

 

Još jednom napominjemo da u ovoj fazi postupka sutkinja Miletić nije optužena već osumnjičena za činjenje krivičnog djela, te se protiv nje vodi istraga.

 

Današnji slučaj pokazatelj je opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija i njihove spremnosti da se razračunaju sa koruptivnim radnjama čak i unutrar vlastitih redova, podjednako kao i u svim drugim sferama društva. Zbog toga unaprijed poručujemo svima onima koji će situaciju u koju se Sud našao nastojati iskoristiti kao argument kako bi ga diskreditovali, da odbijamo takve tvrdnje, i smatramo da je upravo današnji slučaj znak institucionalne zrelosti ovog suda, kao i spremnosti za borbu protiv korupcije u pravosuđu.

 

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije da se, u opštoj borbi protiv korupcije, najprije obračunaju s onom u vlastitim redovima i da o tome javno progovore. Ovim putem pozivamo i ohrabrujemo građane Bosne i Hercegovine da nadležnim institucijama prijave saznanja o svakom obliku korupcije kako bi se zajednički borili protiv pošasti koja je zahvatila cijelo društvo. 

 

Sopštenje VSTV

Svi su jednaki pred zakonom
(26.02.2015.)

Povodom lišavanja slobode sudije Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da istakne svoju snažnu opredijeljenost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije unutar vlastitih redova, ali i u svim drugim društvenim oblastima u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti koje su poduzele pravosudne institucije u konkretnom slučaju predstavljaju značajan doprinos i neosporan dokaz posvećenosti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ozbiljne prijetnje integritetu bosanskohercegovačkog društva.

Činjenica da se ta borba vodi i u vlastitim redovima, dakle unutar pravosudne zajednice, sa visoko rangiranim nosiocem pravosudne funkcije, ukazuje na hrabrost i odlučnost pravosudnih institucija u BiH da se odgovorno suoče sa ovim problemom. Ona je također jasan pokazatelj građanima Bosne i Hercegovine da, kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, nema „privilegovanih“ i da su svi dužnosnici, bez obzira na funkciju koju obavljaju, jednaki pred zakonom, da će odgovarati po zakonu i da neće biti ni na koji način zaštićeni od odgovornosti za svoja djela.

VSTV BiH, kao i cjelokupna pravosudna zajednica, će se ograditi od svakog pojedinca unutar vlastitih redova, koji bi nezakonitim i nečasnim radnjama mogao dovesti u pitanje integritet pravosudnih institucija i ugled nosilaca pravosudnih funkcija. 

Iako je u konkretnom slučaju sudije Azre Miletić riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, vjerujemo da samim činom lišavanja slobode nosioca pravosudne funkcije zbog sumnje vezane za koruptivne radnje, pravosudne institucije dokazuju svoju zrelost i posvećenost procesuiranju ovih djela.

predsjednik
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

09. 2021.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
 
24.09.2021. - TUŽILAŠTVO BiH I SIPA PROVODE AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV KORUPCIJE
23.09.2021. - PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG NAZIVA “GALEB”
23.09.2021. - GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ I ZVANIČNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SU SE SA PREDSTAVNICIMA TUŽILAŠTVA PRI MRMKS-u

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA